Hlavní obsah

Ceny České taneční platformy více reflektují obor

Právo, Marcela Benoniová

Přehlídka současného tance Česká taneční platforma, která se odehrála od 1. do 4. dubna v řadě pražských divadel a letos oslavila pětadvacet let existence, udělila ceny. Původně udělovaná ocenění Tanečník/Tanečnice roku a Taneční inscenace roku získala nově jednotný název Ceny České taneční platformy a posunula se k většímu důrazu na reflexi oboru.

Foto: archiv České taneční platformy

Viktor Černický získal za inscenaci PLI cenu poroty i diváků.

Článek

Mezinárodní porota pod vedením Yvony Kreuzmannové, ředitelky festivalu Tanec Praha, ocenila Terezu Ondrovou za mimořádný výkon a interpretaci představení Same Same (ohodnoceno bylo zvláštním uznáním i dílo belgické režisérky Karine Ponties).

Hlavní cenu za originální přístup k choreografii a mimořádný jevištní výkon získal mladý tvůrce a performer Viktor Černický v inscenaci PLI, za niž získal i Cenu diváka.

Zvláštní uznání poroty dostala Markéta Stránská za kompozici Leť a Tereza Hradilková za Nepřestávej, obě za výjimečnou energii a jevištní prezenci, se kterou se své role zhostily. A také soubor tYhle a Medúza choreografky Marie Gourdainové za skvělou týmovou práci.

Institut světelného designu udělil cenu Jiřímu Šmirkovi za jeho práci k inscenaci souboru Spitfire Company Constellations II: Time for Sharing. Kvalita programu výroční přehlídky současného tance, která předvádí nejlepší premiéry vytvořené v minulé sezoně, byla výjimečná a potvrzuje, že český tanec získává ve světě značnou prestiž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám