Hlavní obsah

Čechomor se vrátil ze světa

– PRAHA
Novinky, Jaroslav Špulák

Z měsíčního turné po světě se v pondělí vrátila skupina Čechomor. V Itálii, Spojených státech, Rusku a Německu odehrála třináct koncertů. Na začátku května hrála ve Florencii a v Římě na prezentaci České republiky před vstupem do Evropské unie. V Mnichově představil film Rok ďábla, a pak odletěl na tři koncerty do USA.

Foto: fotoalbum kroniky TJ Jiskra

Velký lední karneval krasobruslařského oddílu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí ve vzpomínkách pamětníků.

Článek

"V New Yorku jsme navštívili legendární klub CBGB´s, kam jsme byli pozváni na koncert skupiny Jiřího Křižana. Klub má několik vchodů. My nejprve vlezli do nepravého, kde hrála jedna punková skupina za druhou. Protože je tam zakázáno kouřit, vybíhali v pauzách pankáči do určeného prostoru a hulili. Nám to všechno připadalo stále více podivné, až jsme pochopili, že se Křižanovy kapely nedočkáme a odešli jsme hledat jinam. Byl to vchod vedle," řekl Právu houslista Čechomoru Karel Holas.

Z USA do Ruska na Loď komediantů

Po třech koncertech v USA se skupina letecky přemístila do Moskvy a odtud do Jaroslavli. Tam nastoupila na Loď komediantů - do společnosti jiných umělců ze zemí bývalého východního bloku. Během sedmi dnů loď urazila dva tisíce kilometrů po Volze i Něvě a 1. června přistála v Petrohradě.

"Vždy jsme zakotvili v nějakém městě a umělci vyrazili z lodi nabudit lidi. Večer je soustředili na lodi, kde se hrálo. V Petrohradě jsme hráli jeden koncert na lodi a druhý v prestižním klubu Money Honey," vzpomínal Holas.

V rámci prohlídky města navštívili členové Čechomoru i nově otevřenou Jantarovou komnatu. "Byli jsme jedni z prvních hudebníků na světě, kteří tam vstoupili. Předběhl nás snad jen Paul McCartney - o pár hodin," usmál se zpěvák a kytarista František Černý.

Přes Německo domů

Turné skupina uzavřela 8. června na německém festivalu Pfingst Open Air.

"Chtěli bychom se do všech těch zemí vrátit, mít dostatek času a sbírat tamní folklór," prozradil Černý. Čechomor v létě zahraje na domácích festivalech, na podzim chystá turné po Itálii a příští rok vyjede na další cesty do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám