Hlavní obsah

Cat Stevens natočí dvě protiválečné písně

ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Cat Stevens, který patřil k nejvýznamnějším představitelům britského folku přelomu šedesátých a sedmdesátých let, než konvertoval k islámu a přijal jméno Yusuf Islam, natočí po čtvrtstoletí dvě nové písně s protiválečnou tématikou, v nichž se vyjádří k situaci kolem Iráku.

Foto: Magistrát města Plzně

Na znamení vzájemné spolupráce a participace v mnoha oblastech zasadí partnerská města Plzeň a Regensburg v plzeňském Borském parku Strom přátelství.

Článek

Čtyřiapadesátiletý Yusuf si k návratu zvolil jeden z nejúspěšnějších hitů své kariéry Peace Train: "Je to můj příspěvek k mírovému řešení irácké krize, a to jako lidské bytosti i jako muslima," prohlásil zpěvák na své internetové stránce. Druhá píseň se jmenuje Angel of War.

Cat Stevens, vlastním jménem Demetre Georgiou, se proslavil v druhé polovině šedesátých let, když se hned jeho druhý singl Mattew and Son dostal na druhé místo žebříčku. Další nahrávky už tak úspěšné nebyly, Stevens proto změnil styl psaní, stal se více osobním a slavil velké úspěchy s alby Mona Bona Jakon, Tea For Tillerman a Teaser And The Firecat, která se nesla v duchu folkrockového písničkářství.

Ještě před vydáním poslední jedenácté desky Back To The Earth konvertoval 23. prosince 1977 k islámu a přijal jméno Yusuf Islam, přičemž se zcela stáhnul ze světa populární hudby. Jeho názory byly poplatné reakčním, konzervativním islámským kruhům, což bylo patrné jak ze zhudebněného slabikáře A Is For Allah a z desky The Life Of The Last Prophet, tak především z toho, že podporoval fatvu vyřčenou nad Salmanem Rushdiem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám