Hlavní obsah

Byly zveřejněny nominace na letošní ceny Magnesia Litera

Novinky, Eva Zajíčková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítěze třetího ročníku cen Magnesia Litera vyhlásí 3. dubna v pražské Městské knihovně moderátorka Jolana Voldánová s hercem Miroslavem Táborským. Druhý den záznam odvysílá ČT 2.

Foto: O. Šlechtický

Projekt je spolufinancován dotací z ROP Střední Čechy.

Článek

O titul nejlepší kniha roku spojený s prémií 200 tisíc korun se uchází opět 21 publikací. "Ukazuje se, že to bude logicky nejobtížnější kategorie, protože se mezi sebou musí dohodnout sedm porot," podotkl za spolupořádající sdružení Litera Pavel Mandys.

Viewegh se nedostal

Sedm odborných porot nominovalo po třech knihách. Mezi vybranými jsou například básník Pavel Šrut s Velkou knihou českých pohádek, Daniela Hodrová s románem Komedie i básník Karel Šiktanc se sbírkou Zimoviště. Do nominací se nedostaly loňské čtenářsky úspěšné tituly Michala Viewegha (Případ nevěrné Kláry) ani Miloše Urbana (Stín katedrály), který předloni získal Literu za prózu.

O Literu za nakladatelský čin se bude letos ucházet Národní filmový archiv s Deníky Pavla Juráčka, Atlantis, který vydal básnické spisy Petra Kabeše, a Baset s knihou Šumava. V kategorii překladů se tentokrát sešli žijící autoři, zatímco v minulých ročnících to byli většinou klasici. Což může podle pořadatelů znamenat, že roste zájem dobrých nakladatelství o současnou zahraniční literaturu. "O titul objev roku, což je kategorie pro debutující spisovatele, se budou tentokrát ucházet dvě básnické sbírky a kniha povídek, zatímco loni převládla próza," dodal Mandys.

Ceny Magnesia Litera nejsou zatím zdaleka tak slavné, jako ceny pro populárnější umění, filmy a hudbu, ale přesto mají už po pouhých dvou ročnících vliv na to, co si v přeplněných knihkupectvích čtenáři vybírají.

Například loňská kniha roku, odborná publikace historika umění Pavla Zatloukala Příběhy dlouhého století, byla na trhu šest měsíců, ale všimly si jí jen dvě stovky čtenářů. Poté, kdy dostala cenu, se rychle doprodal tisíc výtisků, tedy celý zbytek nákladu. Zdá se, že pomohla i dalším autorům. "Se spisovatelem Milošem Urbanem uzavřela Česká televize smlouvu na adaptaci dvou knih," uvedla dramaturgyně ČT Tučková.

"Vím o případech, kdy se zvýšil zájem čtenářů natolik, že se vydavatel rozhodl pro dotisk," podotkl Mandys a dodal, že ohlas se netýkal jen vítězů. "Vydavatel knihy Nebe pod Berlínem, která byla loni mezi nominovanými, Joachim Dvořák, mi včera potvrdil, že autor Jaroslav Rudiš dostal grant na filmový scénář, a už existuje i opční smlouva na film," dodal Mandys.

Letos i cena čtenářů

Moderátoři slavnostního večera připustili, že mnohé nominované knihy znají, ale shodli se, že o vlastních favoritech pro jistotu mluvit nebudou. "Nebylo by to poctivé, porota všechno poctivě přečetla, ale to se mě nepodařilo," vysvětluje Táborský. Jolana Voldánová se kvůli pětiletému synovi těší hlavně na dětské knížky. "Věřím ale, že do té doby toho stihnu přečíst mnohem víc," řekla. Básník a písničkář Jiří Dědeček, který píše scénář k slavnostnímu večeru, strávil rok nad Deníky Pavla Juráčka.

Novinkou letošního ročníku je čtenářská cena: pořadatelé vytiskli celkem 1,5 miliónu anketních lístků, jejichž prostřednictvím mohou čtenáři vybrat knihu, která se jim loni nejvíce líbila. Najdou je v knihkupectvích, knihovnách, ale i v rodinných baleních minerální vody Magnesia, hlavního sponzora cen.

Nominované autory a jejich knihy budou letos pořadatelé cen propagovat sérií autorských čtení, která budou pořádat v knihkupectvích Kanzelsberger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám