Hlavní obsah

Bůh stvořil Jima Carreyho - co teď s ním?

Novinky, Věra Míšková, Právo

Dámy, které název filmu Božský Bruce natěší na muže v baseballové čapce, a pány, kteří z téhož důvodu očekávají něco velmi smrtonosného, hned úvodem varujme: s Brucem Willisem nemá tenhle film nic společného a smrtonosný tu může být leda humor. Samozřejmě nikoliv pro diváky, kteří si zamilovali komiku Jima Carreyho.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Hrdina americké komedie Božský Bruce se jmenuje Bruce Nolan a Carrey v titulní roli se jím spolu s režisérem Tomem Shadyacem vrací k začátkům, kdy si přebujelým temperamentem, pitvornými grimasami a divokou gestikulací získal jako Ace Ventura: Zvířecí detektiv milióny fanoušků. Odpich, s nímž se i tentokrát pustil do bezuzdného řádění, napovídá, že se v této poloze cítí skvěle.

Televizní reportér Bruce Nolan se od začátku filmu představuje jako klasický outsider: kam šlápne, ani stéblo nevyroste a i kdyby se snažil sebevíc, stejně mu místo moderátora, po němž touží a nepochybuje, že pro něj má veškeré předpoklady, podle vyfoukne hnusák Evan. Sice ho (bůh suď, proč) miluje chytrá a milá dívka Grace, ale co je to platné, když jinak se mu nic nedaří. Bruce jen skuhrá a běduje, a co víc, obviňuje výhradně "toho nahoře".

A protože mu spílá dost dlouho a únavně, ve chvíli, kdy zvolá k nebesům Pojď na férovku, ty božskej parchante!, Všemohoucí se rozhodne, že už to poslouchat nebude, dopřeje si dovolenou a své schopnosti předá panu notorickému stěžovateli. Ať sám ukáže, jak by to na světě a ve vlastním životě řídil líp.

Typická Careyho komika

Pro bláznivou komedii a komiku Jima Carreyho to není špatná rozehrávka. Jenže už délka expozice napovídá, že trojice scenáristů, která na téhle komedii pracovala, by nejspíš sama potřebovala nějaké "boží" vnuknutí. Bruceovi s jeho schopnostmi učinit vše, co Bůh učinit může, nepřisoudila o mnoho víc nápadů, než aby pes začal čůrat do záchodu místo na koberec, Grace se zvětšila ňadra, nenáviděný Evan se totálně znemožnil před televizním publikem a Bruce sám se (jak ostatně čekáte od začátku filmu) stal moderátorskou hvězdou. Pak už je jen krůček k tomu, čeho se (také prakticky od začátku) bojíte: Bruce se musí polepšit. A tady už všechna legrace končí, nastupuje moralita a sentiment a je to - s prominutím - v háji definitivně. Ze všeho nakonec zbude jen pocit, že to bylo jalové a zbytečně při zdi.

Slabý scénář

Ke Carreyho komice, na níž celá tahle záležitost jedině stojí, těžko něco dodávat kromě toho, že díky slabému scénáři neměl dost příležitostí k tomu, aby se rozehrál skutečně naplno. Škoda: jeho komika je osobitá a i když určitě neokouzlí každého, mnozí diváci ji milují a budiž jim přáno. Bez schopných autorů dostatečně inspirativních gagů se však nemá kam rozvinout.

Carreyho partnerem je Morgan Freeman, pro kterého byla role lehce otráveného Boha nepochybně vítaným zpestřením hereckého rejstříku a Freeman ji zahrál s přehledem a elegancí. Jennifer Anistonová jako Grace je hezká a milá (víc od ní nikdo nechtěl) a pes se hezky naučil chodit na záchod a číst si tam noviny.

Božský Bruce, USA 2003

Režie: Tom Shadyac, Scénář: Steve Koren, Mark O´Keele, Steve Oedekerk, Kamera: Dean Semier, Hrají: Jim Carrey, Morgan Freeman, Jennifer Anistonová a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám