Hlavní obsah

Britové milují svou božsky zpívající antihvězdu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáctiletá Britka Adele Adkinsová částečně popírá teorie o významu televize a vizáže v hudební branži. Nemá téměř žádné předpoklady k tomu, aby se stala mediální hvězdou, ve srovnání s jejími konkurentkami Joss Stoneovou nebo Leonou Lewisovou působí obyčejně, chodí ve vytahaných svetrech, nemá tvář modelky a zjevně by potřebovala dietu. Přesto aktuálně vítězí v britské hitparádě.

Článek

Začínající zpěvačka z Brixtonu byla ještě nedávno zcela neznámá, ale pak ji hudební novináři v anketě BBC zvolili za objev roku 2008 a krátce na to vyletěla do čela hitparád.

Adele začala zpívat v pubertě, kdy se snažila napodobit projev Elly Fitzgeraldové. Její CD si prý koupila jen proto, aby udělala dojem na snobské kamarády, ale díky tomu se začala zlepšovat a dostala se na dnešní úroveň.

Mezi dalšími vzory uvádí třeba Björk, Carole Kingovou, ale i Beatles či Marvina Gaye. Ve svých melancholických písničkách kombinuje tradiční jazz, soul a folk a na velké orchestry si nepotrpí, i když singl Chasing Pavemensts je poměrně bohatě zaranžován. Často vystupuje jen s akustickou kytarou nebo s klavírem.

Její první deska nazvaná prostě "19" je nyní jedničkou v albové hitparádě a nechala za sebou skupinu Scouting for Girls i kanadské rockery Nickelback s deskou All the Right Reasons. Píseň Chasing Pavements se dlouhodobě drží na druhém místě v žebříčku singlů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám