Hlavní obsah

Britka „omylem“ darovala vzácnou Mozartovu partituru

Právo, znk,BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Elestr Leeová otevřela krabici s darovanými partiturami, hned si uvědomila, že stojí před něčím zcela výjimečným. Dívka, která pracuje pro neziskovou organizaci Oxfam v anglickém Readingu, se právě probírala listinami věnovanými lidmi na charitu, když narazila na zažloutlý notový list, v jehož záhlaví byla dvě slova: Wolfgang Mozart.

Foto: Právo

Wolfgang Amadeus Mozart vyobrazený na olejové malbě od Barbary Kraftové z roku 1819.

Článek

Ze dna krabice vyhrabala první stranu sešitu a zjistila, že jde o šest sonát pro piano a housle, které Mozart věnoval královně Charlottě, manželce Jiřího III. (1738–1820).

„Bylo to neskutečně vzrušující,“ vysvětlila Leeová, sama hudebnice. Spojila se pak s londýnskou aukční síní Sotheby’s, která potvrdila, že jde o první vydání díla, jež osmiletý Mozart napsal během své návštěvy Londýna v lednu 1765.

Pokud prokáže, že byla její, vrátí ji

„Jde o jednu z prvních věcí, které Mozart složil během svého anglického turné coby zázračné dítě,“ vysvětlil expert Simon Maguire. Hudebník ve městě na Temži vystoupil před králem a královnou a složil další dvě symfonie. Podle Maguirea na světě existuje jen jeden další výtisk nalezené partitury.

V Londýně měl být vzácný sešit vydražen, jeho původní majitelka se ale krátce po zveřejnění zprávy ozvala s tím, že dílo darovala omylem, a požádala o jeho navrácení.

Oxfam již potvrdila, že pokud žena věrohodně prokáže, že partitura byla opravdu její, je připravena ji vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám