Hlavní obsah

Bocelli s operním popem v Praze

Novinky, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Italský tenorista Andrea Bocelli vystoupí v sobotu ve 20 hodin v pražské T-Mobile Areně. Nevidomý muž, kterému hudební svět leží u nohou, zazpívá prý na jednom z posledních koncertů před pauzou, kterou pro nejbližší měsíce plánuje. Jisté je, že jde o jediný koncert ve střední Evropě.

Foto: Jana Bečková

Z loňského ročníku 2012

Článek

"Poslední dobou jsem pracoval ve velkém tempu. Nyní si odpočinu, chci se více věnovat svým pocitům a především dvěma synům," řekl před koncertem Bocelli.

Doprovázet ho bude Český národní symfonický orchestr pod vedením Marcella Roty, který řídil všechna velká italská tělesa v prestižních koncertních sálech Evropy i mnohé zahraniční symfonické a operní orchestry.

Spoluúčinkovat bude sopranistka Maria Luigia Borsiová, jež s ním zazpívá nejslavnější duety klasického repertoáru. Několikrát s ním už vystupovala. V první polovině koncertu zazní pouze operní árie, druhá se posune k populárním italským písním a v případě úspěchu jsou nachystány tři přídavky jako překvapení.

Dlouhá jednání o koncertu

"S týmem kolem Bocelliho jsme se sblížili během čtyř loňských listopadových koncertů v Evropě. S dirigentem Rotou jsme o pražském vystoupení dlouho jednali. Trvalo sedm měsíců, než jsme podepsali smlouvu. Praha je jediné město ve střední Evropě, kam Bocelli během probíhajícího turné k albu Sentimento přijede," řekl generální manažer akce Jan Hasenöhrl.

Sentimento vychází v říjnu na DVD s několika bonusy. Samotné album vyšlo loni, obsahuje šestnáct skladeb a s Bocellim je nahrál London Symphony Orchestra.

Nešťastný příběh se šťastným koncem

Narodil se 22. září 1958 v toskánské vesničce Lajatico v rodině obchodníka se zemědělskými potřebami. Brzy si jeho rodiče všimli, že má problémy se zrakem. Následující vyšetření ukázala, že trpí zeleným zákalem. Postupnému oslepnutí se nedalo zabránit.

Během častého pobytu v nemocnici se v něm probudila láska k hudbě. Historka tvrdí, že po jedné z mnoha operací dolehl k jeho uchu zvuk Čajkovského skladeb, které si ve vedlejším pokoji pouštěl slepý ruský voják. Bocelli se zcela ponořil do přicházejících tónů a od té doby ve spolupráci s rodinou svůj zájem prohluboval.

Na střední škole bral hodiny zpěvu a hry na různé nástroje. K srdci mu přirostl klavír a později se nechal zapsat k učiteli Franco Corellimu, bývalému slavnému opernímu pěvci. U něho školil hlas a věnoval se technice.

V roce 1992 si ho vybral zpěvák Zucchero, aby s ním nazpíval demosnímek písně Miserere. V originální verzi měl zpívat Luciano Pavarotti, ovšem když si nahrávku vyslechl, naléhal, aby Zucchero pracoval s Bocellim. Nestalo se, nicméně koncertní turné Bocelli absolvoval.

O dva roky později se s Pavarottim sešel na koncertu Přátelé. Vyšla rovněž jeho první deska Il mare calmo della sera, která odstartovala jeho celosvětově úspěšnou kariéru. V ní se střídají písně a alba klasická i populární.

Bocelli je populární na celém světě

Obdivovatele má dnes Bocelli na celém světě. "Chtěl bych mít schopnost hrát na klavír jako Glenn Gould a zpívat jako Andrea Bocelli," řekl o něm například režisér Roman Polanski. A herečka Elizabeth Taylorová tvrdí: "Je to nejcharismatičtější muž s nejkrásnějším hlasem, jaký jsem kdy slyšela."

"Hudbu miluji do takové míry, že se od ní nemohu odpoutat. Nedokážu si volný čas představit bez ní: stále něco studuji a moc mě to baví. A také se mi líbí, vést aktivní život. Mou vášní je jízda na koni, skvělý způsob relaxace," říká Bocelli, který si po rozvodu s manželkou Enrikou před dvěma lety užívá láskyplný vztah s dvaadvacetiletou studentkou Veronikou Belliovou.

Lístky ještě budou

Pořadatelé koncertu oznámili, že zhruba dvouhodinové vystoupení Bocelliho bude nejspíš vyprodané. V hale by mělo být jedenáct tisíc diváků.

Přestože před čtrnácti dny tvrdili, že jsou v prodeji poslední vstupenky za 4000 a 10 000 Kč, před koncertem budou k dispozici ještě zbylé lístky, obvšem jen na místa k sezení. Jejich cena bude 1 300, 2 300 a 5 000 korun. V.I.P. lístek přijde na 10 000 Kč.

Anketa

Posloucháte Bocelliho písně ?
Ano
88 %
Ne
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám