Hlavní obsah

Blues Alive oslaví Dylanovy osmdesátiny, přijede řada amerických muzikantů

Koncerty, výstavu, přednášky i osobní účast bývalého kolegy Boba Dylana, bubeníka Winstona Watsona, nabídne mezinárodní hudební festival Blues Alive 11. až 13. listopadu v Šumperku. Letos je věnován i osmdesátinám Boba Dylana.

Foto: Blues Alive

Dylanův bývalý bubeník Winston Watson

Článek

„Hostování jeho bývalého bubeníka Winstona Watsona na speciálním dylanovském koncertě Roberta Křesťana a Druhé trávy, výstava Mně se líbí Bob! s podtitulem Bob Dylan a jeho stopy v českých zemích a přilehlém okolí, dvě přednášky Elijaha Walda, autora do češtiny přeložené knihy Dylan se dal na elektriku!, kolokvium s českými znalci jeho díla i blok s dylanovskými písněmi v podání Jardy Svobody z kapely Traband, Vladimíra Merty, Jana Řepky a skupiny Broken Harp Jana Sobotky,“ vyjmenoval za pořadatele Jiří Sedlák.

„Dylanovská linka se potáhne všemi dny konání festivalu a bude to největší letošní oslava jeho narozenin. Spolupracujeme na ní s organizátory každoroční akce Dylan Days, kteří ji před dvaceti lety začali pořádat v Daňkovicích na Vysočině, poslední léta se koná v pražském kulturním centru Kaštan,” doplnil dramaturg Ondřej Bezr.

Winston Watson hrál na Dylanových albech MTV Unplugged a Time Out Of Mind. Jinak spolu v devadesátých letech absolvovali desítky koncertů. Na festivalu chce Watson představit i svůj dokumentární film Bob Dylan Never Ending Tour Diaries: Drummer Winston Watson's Incredible Journey.

Foto: Blues Alive

Bluesman John Primer

Ve Vlastivědném muzeu Šumperk bude výstava Mně se líbí Bob! s podtitulem Bob Dylan a jeho stopy v českých zemích a přilehlém okolí, kterou pro šumperské muzeum připravilo pražské Pop Museum.

Hudební historik Elijah Wald, autor knihy Dylan se dal na elektriku!, ale také badatel v oblasti raného blues bude mít přednášky v Knihovně T. G. Masaryka. Ve velkém sále knihovny také proběhne kolokvium, na kterém na otázky moderátora, hudebního publicisty a hudebníka Ondřeje Konráda budou odpovídat zpěváci a překladatelé Dylanových písní Robert Křesťan a Jan Řepka, literární vědci Petr Onufer a Jakub Guziur a hudební publicista a muzikant Jan Sobotka.

Hvězdami festivalu budou Kirk Fletcher, brilantní kalifornský kytarista hrající moderní blues s rockovými prvky, Rick Estrin, jedna z největších harmonikářských hvězd všech dob, nebo významný představitel chicagského blues, kytarista a zpěvák John Primer, ověnčený letošní Blues Music Award.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám