Hlavní obsah

Blackmore’s Night: Tradičním písním dáváme nový háv

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před devatenácti lety založil fenomenální britský kytarista Ritchie Blackmore se svou americkou partnerkou, zpěvačkou Candice Nightovou skupinu Blackmore’s Night. Realizují v ní svou lásku ke středověké hudbě. Kromě tradičních středověkých nástrojů v jejich pojetí zní například i elektrické kytary. Kapela vystoupí 1. července v Praze ve Velkém sále Lucerny. Zatímco do hlavního města se Blackmore’s Night vrací po deseti letech, v různých městech České republiky mezitím vystupovali několikrát.

Článek

Když jste se místo rockové hudby začal věnovat renesanční, překvapil jste nejednoho fanouška. Co vám pomohlo vzepřít se očekáváním a jít vlastní cestou?

Blackmore: Já byl nekonformní už od školy. Vždy jsem vybočoval. Můj největší problém se školou byl, že se ode mě očekával úsměv. Ptali se, proč se víc nesměju. Odpovídal jsem, že svět je ve vážném stavu a není na něm nic legračního. Tuhle logiku jsem si zachoval. Hudbu jsem si vybral jako životní cestu v době, kdy to zdaleka nedělalo tolik lidí. Škola mě nebavila, v patnácti jsem ji opustil. Nechtěl jsem se učit matiku a angličtinu ani dějiny náboženství a všechny ty standardní věci, které se ve škole učí. Nikdy jsem se nepřizpůsoboval, a proto dnes ani nemám iPad a nechodím přes ulici, aniž bych se rozhlédl.

Kdy se vzala vaše láska ke středověké hudbě?

Blackmore: Vždy mi zněla povědomě. Možná jsem ji slyšel v minulém životě. Opravdu nevím, kde se to vzalo, ale jsem středověkou a obzvlášť renesanční hudbou fascinován. Miluji nástroje, které se v ní používají. Mají přirozený zvuk. Kdybych měl očkování proti lymské borelióze, žil bych šťastný v lesích a jen poslouchal, jak znějí.

Mnoho lidí mylně předpokládá, že vás k renesanční hudbě přivedla vaše žena Candice. Ve skutečnosti to bylo naopak, že?

Blackmore: Přesně tak, ona mi představila rock’n’roll. Teď samozřejmě žertuji, ale máte pravdu.

Candice Nightová: Ano, ke středověké hudbě mě přivedl Ritchie. Než jsem ho v roce 1989 potkala, nikdy jsem podobný styl neslyšela. On doma nic jiného neposlouchal a neposlouchá. Nejčastěji si pouští evropské kapely, které se věnují tomuto žánru ve velmi tradiční podobě. My ty tradiční písně rádi přebíráme a dáváme jim nový háv. Změníme instrumentaci a aranže a já k nim napíšu nové texty.

Candice, tvrdíte, že i Ritchieho riffy ve slavné skladbě Deep Purple Smoke on the Water inspirovala středověká hudba. Jak?

Candice Nightová: Ritchie mi vyprávěl, že když pracoval na Smoke on the Water, nepracoval jen s běžnou stupnicí, ale i s těmi užívanými ve středověké hudbě, aby písni dodal zajímavější zvuk. Každý, kdo sleduje Ritchieho od začátku, může ten vliv vysledovat už v písni The Temple of The King od Rainbow. I v Deep Purple při svých sólech jamoval na motivy středověké písně Greensleeves. Jinak vyrůstal i na klasické hudbě.

Blackmore: Nejen. Na kytaru jsem se začal učit v jedenácti letech a sledoval jsem lidi jako Elvis Presley. Zajímal mě rock’n’roll, protože znamenal svobodu. Svobodu myšlení. Předtím byla hudba povětšinou naškrobená.

Vy jste, Candice, minulý rok vydala album písní pro děti nazvané Starlight Starbright. Jsou na něm písně vašeho dětství?

Candice Nightová: Jsou na něm spíš písně inspirované našimi dětmi. Nahrát ho mě napadlo, už když jsem byla poprvé těhotná. Zpívat s dcerou v břiše pro mě byl téměř spirituální zážitek. Vyprávěla jsem kamarádkám, které byly také v očekávání, že se nemůžu dočkat, až dceru obejmu, ucítím její dech a budu jí před spaním i po ránu zpívat. To mimochodem dělám, i když už oslavila šesté narozeniny. Kamarádky mi tehdy řekly, že by svým dětem nikdy nezpívaly, protože by je jejich hlas vyděsil. To mi přišlo smutné. Děti nevnímají, jestli zpíváte dokonale, chtějí jen slyšet váš tón. Nicméně už tehdy mě napadlo, že bych mohla nahrát album pro děti, aby ho maminky, které se bojí zpívat, mohly dětem pouštět.

Jaké máte na vaše album ohlasy?

Candice Nightová: Chtěla jsem, aby to byly písně, které dítě doprovodí ke spánku. Proto jsem se snažila o co nejkonejšivější tón. Ozvalo se mi hodně lidí, že nejenže mé písně pomáhají usnout jejich dětem, ale dokonce uklidňují i je samotné. To je krásné. Také jsem slyšela, že má hudba pomáhá dětem s poruchou pozornosti. Jedna paní se prý se svou dcerou v klidu nají, jen když je puštěná má deska. Taková odezva mě nesmírně těší.

Ritchie, vy se v červnu třemi koncerty vracíte na pódium s kapelou Rainbow. Proč právě nyní?

Blackmore: Proč ne? Řekl jsem si, že by byla legrace si zase jednou zahrát s dobrými muzikanty všechny ty staré rock’n’rollové kusy. Hodně lidí mě o to žádalo. Tak jsme dali dohromady tři data. Má priorita je ovšem stále v Blackmore’s Night, tohle je jen pro zábavu.

Reklama

Související články

Kytarista Ritchie Blackmore slaví sedmdesátiny

Britský hudebník a skladatel Ritchie Blackmore, který 14. dubna slaví sedmdesátiny, patří téměř půl století k uznávaným světovým kytaristům. Věhlas si získal...

Výběr článků

Načítám