Hlavní obsah

Bernard Minier přesvědčuje o mimořádné invenci

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátý díl kriminální série francouzského prozaika Bernarda Miniera s komisařem Martinem Servazem nazvaný Sestry (XYZ, přeložil Jiří Žák, 426 stran, 399 Kč) přesvědčuje o jeho mimořádné literární invenci. Milované Pyreneje a oblast kolem Toulouse, považovaná za rozcestník do krásných i krutých hor, mu znovu posloužily jako kulisa k námětu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spisovatel Bernard Minier při minulé návštěvě Prahy.

Článek

První román Mráz publikoval v roce 2011. K českému čtenáři se dostal po čtyřech letech. Ve stejném roce vyšel i překlad dalšího románu, Kruh. Znalec francouzského stylu života, herec i překladatel Jiří Žák dokázal poutavě přetlumočit také tento příběh svérázného kriminálního komisaře Martina Servaze.

Sestry nabízejí případ dvou zavražděných děvčat, kdy se na vyšetřování v roce 1993 podílel i počínající hrdina Minierových románů. Byl to jeho první případ, proto si dobře pamatuje, že dívky byly objeveny v šatech určených k prvnímu přijímání nedaleko studentského kampusu. Byly spoutány ke stromu, zády k sobě, a vše nasvědčovalo, že se někdo pokusil uskutečnit scénu z detektivky slavného autora Erika Langy. Obě navíc patřily k jeho fanynkám.

Spisovatelova vazba na zločin se nepotvrdila, k vraždě se přiznal jistý student a vše pokryl prach zapomnění. Jenomže o čtvrtstoletí později došlo v domě Erika Langy k vraždě a zkušený kriminalista Servaz tuší, že dávný příběh nemůže být jen tak zapomenut.

Bernard Minier patří k současné špičce evropské i světové krimi literatury. Představí se na letošním květnovém veletrhu Svět knihy Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám