Hlavní obsah

Belinda Davidsová, dvojnice Whitney Houstonové: V Georgii jsem se show vkročila na nebezpečnou půdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hity I Wanna Dance With Somebody, I Will Always Love You nebo titulní Greatest Love of All nabízí jihoafrická rodačka Belinda Davidsová ve své koncertní poctě popové legendě Whitney Houstonové. Show opět představí i českému publiku, a to 15. března v pražském Divadle Hybernia a následující den v Zoner Bobyhall v Brně.

Belinda Davidsová zpívá hity Whitney Houstonové.Video: PRSoup/Belinda Davids

 
Článek

Whitney Houstonovou prý obdivujete od dětství. Které její nahrávky vás formovaly?

Jednoznačně mě ovlivnila Greatest Love of All, podle níž jsem svou show pojmenovala. Pro mě to totiž celé začalo touto písní, právě tu jsem jako první přezpívala.

Jde o strašně silnou skladbu a dnes už rozumím, proč patřila mezi Whitneyiny oblíbené. Předává v ní sdělení, že nalezení sebe sama znamená tu největší lásku ze všech.

Máte šest sourozenců, s nimiž jste jako malá pěla gospel na kostelním chóru. Byla vaše záliba v popové hudbě americké zpěvačky formou rebelie?

Ne, rebelstvím bych to nenazvala. Whitney jsem neposlouchala jen já, ale také mí rodiče i babička. Její tvorba nebyla jako dnešní hip hop, nepovažovali ji za něco neslušného. V osmdesátých letech, kdy jsem vyrůstala, byla Whitney ještě velice mladá a pulzovala životem. Ve skutečnosti byly její písně pro mou rodinu povzbuzující.

Zvukově i vizuálně jste si s Whitney Houstonovou podobné. Kdy vás to napadlo zužitkovat?

Já vlastně nevím, ani si nemyslím, že bych jí byla vzhledově hodně podobná.

Když se chystám na show, tak se do ní samozřejmě stylizuji, třeba výrazně kudrnatými vlasy, které si zachovávala až do posledních let svého života. Chci tak lidem připomínat, jak nádherný účes mívala. Také se snažím oblékat v podobných odstínech jako Whitney při svých vystoupeních.

I po smrti George Michael stále vydělává

Hudba

A pokud jde o vaše hlasy?

Vždycky jsem chtěla zpívat jako ona, o což se snažím už skoro třicet let. Možná jsem za tu dobu pochytala pár podobností, ale to je tak všechno. Nesnažím se na její muzice nic měnit, jen maličko usiluji o to, aby tón mého hlasu zněl v případě starších nahrávek živěji a mlaději.

Naopak u jejích pozdějších skladeb přizpůsobuji svůj hlas Whitneyimu pokročilejšímu věku. Dobrý interpret by toho měl být schopen.

Obměňujete průběžně repertoár písní?

Zůstává poměrně stálý. Když jsem se show začala, trvala jsem na tom, že nebudu dělat remixy jejích písní, ale že se budu držet původních verzí, aby se na ně diváci mohli napojit a pocítit nostalgii.

Foto: PRSoup/Belinda Davids

Zpěvačka Belinda Davidsová podobu s popovou legendou Whitney Houstonovou nezapře.

Jsou ve vašem životě chvíle, kdy pomýšlíte na to, prosadit se vlastními písněmi?

Odjakživa jsem toužila vydávat i vlastní hudbu. Pro umělce je samozřejmě důležité ukázat se víc sám než v roli někoho jiného. Upřímně řečeno bych od show v budoucnu ráda ustoupila, abych lidem dala najevo, že na ni nejsem odkázaná a že dokážu dělat vlastní věci. Mám kolem sebe producenty, se kterými teď v Americe pracuji na svých písních.

V jakém žánru se autorsky pohybujete?

Zejména v popu a r’n’b. Mé připravované skladby zní trochu, jako zněly písně Rihanny v jejích počátcích, coby tehdejší taneční hudba.

Foto: ČTK

Soulová zpěvačka Whitney Houstonová

Letos slavíte osmačtyřicáté narozeniny a právě v tomto věku Whitney Houstonová v únoru 2012 zemřela. Myslíte někdy na její předčasný skon?

Ne, na to nyní vůbec nemyslím. Hodně jsem o její smrti přemýšlela loni, kdy mě napadalo, že se dostávám do věku, kdy zemřela. Nepřipouštím si ale, že by se mi letos mělo něco přihodit. Rozhodně mi však Whitney moc chybí a dost by mě zajímalo, kam by se teď ubíral její osud, kdyby tu byla s námi.

Setkaly jste se někdy naživo?

Ne, bohužel jsem nikdy neměla příležitost.

Se show věnovanou zesnulé interpretce obrážíte celý svět. Během letoška s vystoupením zavítáte nejen do evropských zemí, ale i do Chile nebo Austrálie. Odpozorovala jste, kde má nejvřelejší fanoušky?

Řekla bych, že v Americe. Tam ji lidé doopravdy znají a jsou na ni velice hrdí. Když jsem objížděla různé státy USA, všimla jsem si, jak je publikum vůči mé show skeptické. Při interpretaci Whitneyiných písní tam musíte být velice opatrní.

Nejvíc mi na americkém turné drásala nervy zastávka v její domovské Georgii. Věděla jsem, že vstupuji na nebezpečné území. Tamější posluchači mě naštěstí vřele přijali.

V Praze chystáte hned dva koncerty v jeden den, což jinde neplánujete. Je české publikum po tvorbě Whitney Houstonové hladovější?

Podle mě ano. Těší mě, že se k vám vracím. Posledně jsme v Praze obě show vyprodali, tentokrát zavítáme také do Brna. Věřím, že to bude úžasné.

RECENZE: I Wanna Dance with Somebody: Velký respekt, ale o dost méně nadšení

Kultura

Bobby Brown označil viníka smrti své bývalé ženy a dcery

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Divadlo Hybernia, Zoner Bobyhall

Reklama

Výběr článků

Načítám