Hlavní obsah

Bavíme se o sexu v kladenském divadle

Právo, J. P. Kříž

V našich divadlech se zvedla opona prudérie a už docela bez zábran se mluví i o erotických zákoutích. Na to téma se nejnověji laškuje v pražském Bez zábradlí v Heřmánkově inscenaci 2x Woody Allen a v kladenském Středočeském divadle, kde Petr Svojtka nastudoval rovnou Bavíme se o sexu? Christiana O’Reillyho.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Veronika Pavlasová (Cathy) a Marcel Rošetzký (Paul) se baví o sexu.

Článek

Otazník v titulu je na místě. Na jevišti se totiž od začátku hry až do jejích posledních výstupů nemluví o ničem jiném – o polohách, orgasmu, impotenci, nedostatečnosti, o klitorisu, vagíně a penisu, přesto ale příběh dvou partnerských dvojic a jedné asexuálky není ani v jediném G bodu povrchním popisem zápasu.

Když muž je žena

Výchozí situace: Do oddělení spodního dámského prádla vstupuje muž (Lukáš Homola) a prodavačku (Veroniku Pavlasovou) překvapí požadavkem, že podprsenku a kalhotky neshání pro partnerku, nýbrž pro sebe.

Jeho manželka (Lenka Zbranková) je totiž sexuálně vlažná, nejraději při tom svačí, stejně tak ale i se svým milencem (Marcel Rošetzký). Daniel (Homola) dává vinu sobě. Má pocit, že se v něm probouzí žena. Jak se ale sbližuje s prodavačkou Cathy, která mu uděluje lekce ženství, neprobouzí se v něm puzení k mužům, to není návykové, nýbrž žena-lesbička. V dikci hry přitahuje ho nadále opačné pohlaví, zejména Cathy. Ta má doma problém podobný: Touží po něžném a dlouhém prožitku, a její manžel (Rošetzký) je rychlodupák.

Zdánlivě stačí málo. Prohodit partnery. Aby to ale tak jednoduché nebylo, vstupuje do hry ještě zbytečně karikovaná feministka (Dana Marková), kterou muži i ženy odpuzují a ona ráda přítelkyni poradí, jak chtivá prasata ve slipech vytrestat, oškubat a zničit…

O lásce a intimitě

Ani v jediném okamžiku nepřekročí Svojtkova inscenace hranice vkusné zábavy. Perfektně vybraným a v převodu do češtiny lexikálně bohatým slovníkem vyzbrojila hořkosměšné lidičky Jitka Sloupová. Hercům se dobře hraje v oblečení, vysvlečení ale i v obchůdcích, cukrárnách a postelích Jaroslava Milfajta.

Kouzelná na Bavíme se o sexu? je druhá - vztahová linie: o lásce, o intimitě. Odráží naše krizové společenské frustrace. Způsobem, který i odpůrce tzv. závažných témat v divadle zaujme. Zakoupit představení se nemusí bát ani školy, kde se občas ještě i dnes některé učitelky u výkladu tzv. lechtivých témat panensky pýří.

Středočeské divadlo Kladno - Christian O´Reilly: Bavíme se o sexu? Přeložila Jitka Sloupová. Režie Petr Svojtka, dramaturgie Ilona Smejkalová, výprava Jaroslav Milfajt, hudba a hudební spolupráce Vladimír Nejedlý. Česká premiéra 23. ledna 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám