Hlavní obsah

Batman začíná odhaluje, jak to bylo s netopýrem

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na všechno, co jste dosud věděli a znali o muži v masce netopýra. Film Batman začíná se vrací - tak jako Lucasovy Hvězdné války - před začátek prvního filmového dílu z roku 1989 a přináší odpovědi na otázky, proč a jak to všechno bylo.

Článek

A že na to jsou diváci zatraceně zvědaví, o tom svědčí fakt, že film Batman překonal za čtyři týdny v celosvětových tržbách 200 miliónů dolarů Nyní se přidají i čísla z České republiky, kde po premiéře na obřím plátně pražského Oscar Imax vstupuje Batman právě dnes do ostatních kin.

Silueta Batmana se nad Gothamem poprvé objevila v roce 1939 v sešitě č. 27 ze série Detective Comics, kterou vymýšlel Bob Kane. V následujících šestašedesáti letech Batman pronikl do rádia, hraného i animovaného filmu, počítačových her a stovek komiksových sešitů.

Režiséři Batmanů se střídali

Na filmové plátno ho přivedl režisér Tim Burton, který pak ještě v roce 1992 natočil film Batman se vrací. V obou byl představitelem titulní role Michael Keaton. Další dva díly natočil Joel Schumacher, Batmana navždy s Valem Kilmerem a Batmana a Robina s Georgem Clooneym.

Nyní přichází v režii Christophera Nolana na plátno Christian Bale, který tvrdí, že kdyby byl tuto roli nedostal, měl by pocit, že mu ji někdo ukradl - tak moc si přál ji hrát, cítil se prý pro ni předurčen.

"Je to po psychologické stránce jeden z nejzajímavějších hrdinů dějin kultury," říká o Batmanovi Paul Levitz, prezident a vydavatel CD Comics, v němž vznikly vedle Batmana postavy Supermana, Wondermana a Sandmana.

"Je to člověk, a tudíž chybující bytost. Ale zároveň je tím, kdo z negativních a sebedestruktivních emocí vysoustruží něco pozitivního," dodává Levitz.

Kdo je Batman

Připomeňme si tedy, že Batman, nebo přesněji Bruce Wayne, je muž, který není nadán nadpřirozenými schopnostmi. Kdysi jako kluk viděl umírat rodiče, kteří byli v ulicích Gothamu zavražděni, když se vraceli z divadelního představení Straussova Netopýra - a to chlapci navždy změnilo život.

Je mučen pocitem viny a hněvem, bojuje s vnitřními démony, kteří ho ponoukají ke strašlivé pomstě, ale zároveň chce dostát rodinné tradici solidního podniku se silnou charitou.

Vydává se do světa, aby objevil prostředky, jak bojovat s nespravedlností. Na cestě je mu rádcem tajemný muž Ducard (Liam Neeson), který ho zasvěcuje do tajů tělesné i duševní disciplíny. Když se po letech vrací do Gothamu, zjišťuje, že město se hroutí pod vlnami zločinu a korupce.

Spojence v boji proti tomu nachází v kamarádce z dětství, kterou hraje Katie Holmesová, v komorníkovi v podání Michaela Cainea a v několika dalších postavách, které hrají například Morgan Freeman či Gary Oldman.

Reklama

Související témata:

Související články

FFFILM s Batmanem ve svěrací kazajce

Tento týden mají premiéru tři filmy, z nichž dva jsou velmi dobré. Je pravděpodobné, že naprostá většina diváků (a čtenářů FFFILMu) půjde na nového Batmana,...

Výběr článků

Načítám