Hlavní obsah

Baskytarista Duff McKagan otevřeně promluvil o alkoholu, drogách i psychických problémech

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baskytarista americké skupiny Guns N’Roses Duff McKagan hovořil o svých duševních problémech v otevřeném rozhovoru s dvacetiletou Lily Cornell Silverovou, nejstarší dcerou Chrise Cornella, zpěváka americké kapely Soundgarden. Ten si vzal před třemi lety život.

Foto: Profimedia.cz

Duff McKagan je členem jedné z nejslavnějších kapel světa.

Článek

Rozhovor proběhl online v instagramovém pořadu Mind Wide Open, napsal britský hudební magazín NME.com. Silverová ho založila kvůli tomu, aby v něm hovořila s osobnostmi a odborníky o psychickém zdraví.

McKagan byl jejím čtvrtým hostem. Uvedl, že první záchvat paniky měl, když mu bylo šestnáct let. Nevěděl tenkrát, co se děje, myslel si prý, že se zbláznil. Začalo to, když se sprchoval. Náhle měl pocit, jako by se pod ním pohybovala podlaha. „Vzpomínám, jak jsem otevřel dveře sprchy, plazil se po podlaze a volal matku,“ řekl.

Ta ho odvezla do nemocnice, kde byl vyšetřen a odkázán na terapeuta, který mu dal léky. Tehdy se také dozvěděl, že v rodině není jediný, kdo zažil takový záchvat.

„Někteří z mých bratrů a sester měli stejné úzkostné stavy. Jenže bratři jsou starší. Nedokázal jsem o tom s nimi mluvit, považoval jsem to za nevhodný projev slabosti,“ konstatoval.

Foto: Profimedia.cz

Lily Cornell Silver

Rozhodl se vypořádat se svými obavami chlapským způsobem, jak v nadsázce uvedl. Začal pít a brát drogy. Přiznal, že došel do bodu, kdy vypil denně galon vodky, což jsou necelé čtyři litry. Aby vypadal střízlivě, vzal si pak kokain.

Jenže na záchvaty paniky nezabral ani alkohol, ani kokain. Přibral léky, což ale vedlo jen k další závislosti.

Tento nelogický a sebedestruktivní postup vysvětlil McKagan velmi upřímně a otevřeně. „Abych mohl fungovat v kapele Guns N’Roses, ke které jsem se přidal, musel jsem dokázat, že si to takzvaně zasloužím. Nakonec mi začaly vypadávat vlasy a má slinivka naříkala bolestí,“ řekl.

Lily Cornell Silverová v rozhovoru uvedla, že její otec Chris Cornell také zápasil s drogovou závislostí kvůli psychickým problémům. Bylo to tak i před jeho sebevraždou, ke které došlo v květnu 2017, když mu bylo 52 let.

Jeho prvorozená dcera, která má rovněž psychické potíže, se s jeho smrtí zatím nevyrovnala. U příležitosti otcových nedožitých šestapadesátých narozenin začala letos v červenci vést sérii instagramových rozhovorů o psychickém utrpení.

„Dělám to pro svého otce, který mi opravdu rozuměl a sdílel mé problémy,“ řekla dříve v rozhovoru pro magazín Rolling Stone. „Zažila jsem i takové noci, kdy mi bylo dvanáct, ležela jsem v posteli, bušilo mi srdce a měla jsem pocit, že umřu. Bojuju s tím stále.“

McKagan magazínu Rolling Stone o její aktivitě řekl: „Lily udělala velmi odvážný krok, když odhalila své vlastní vzestupy a pády související s duševním zdravím ve veřejných rozhovorech. Fórum Mind Wide Open je skvělým skokem do reality v reálném čase a nabízí řešení, kterých se můžeme držet. Lily to všechno prožila, a že se rozhodla udělat něco takového, jen ukazuje skvělý charakter této super silné mladé ženy.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám