Hlavní obsah

Banksy transformuje ulice do pláten. Jeho díla jsou k vidění v Praze

Právo, rea, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Díla anonymního streetartového umělce Banksyho, který sám sebe označuje za uměleckého teroristu, jsou k vidění v pražské galerii Mánes. Výstava The World of Banksy nabízí výběr více než šedesáti nejznámějších tištěných verzí jeho provokativních děl ze soukromých sbírek a více než třicet nástěnných graffiti. Potrvá do 27. září letošního roku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z pražské výstavy Banksyho.

Článek

Jelikož většina děl vznikla na zdech v různých částech světa, lidé mohou vidět jen jejich kopie. To platí také u díla Napalmové děvče, v němž Banksy využil známé reportážní foto mladé dívky po americkém napalmovém útoku ve Vietnamu v sedmdesátých letech, kterou umístil mezi Ronalda McDonalda a Mickey Mouse.

Pozornost budí také obraz Pulp Fiction, který je výsměchem násilí. Hlavní hrdinové John Travolta a Samuel L. Jackson na něm místo pistolí drží v ruce banány.

Banksy je slavným graffiti umělcem, který napříč světem transformuje ulice do gigantických pláten. Vyhýbá se řízené publicitě a odhalení své identity. Osobě, která se uměleckým graffiti zabývá již od devadesátých let dvacátého století, se podařilo skrýváním identity vytvořit vlastní mýty. Její tvorba, označovaná jako antikapitalistická, protiválečná a autoritám odporující, se stala senzací.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Banksy vystavuje v Praze v Mánesu.

Klasická umělecká díla, která Banksy pojal vlastním stylem, byla vystavena na zdech významných uměleckých institucí, například v Britském muzeu, TateModern nebo Louvru.

„Fakt, že nebyl nikdy přistižen při žádné z těchto akcí a že jeho díla byla zaregistrována mnohdy až po několika dnech, jen více podpořil vzniklý rozruch. Přestože se tak postavil proti komodifikaci umění, jeho díla si našla kupce ochotné zaplatit v aukcích rekordní sumy. Idea, že ulice jsou všech, byla natolik lákavá, že populární kultura, kterou tak kritizoval, jeho tvorbu pohltila,“ uvedl galerista a odborník na uměleckou fotografii Jiří Jaskmanický.

Sám umělec se na realizaci pražské výstavy nepodílel. Organizátoři na plakátech upozorňují na neautentičnost a dokonce garantují „stoprocentně neautorizované dílo“. Žádné graffiti ověřeno být nemůže, autor by se tím totiž automaticky doznal k vandalství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z pražské výstavy Banksyho.

I když nechce být poznán, poodhalil trochu své soukromí. V rámci koronakrize a práce doma se rozhodl zkrášlit svou koupelnu. Dílo předvedl na Instagramu s komentářem: „Má žena nesnáší, když pracuju z domova.“

Koupelnu podle fotografií pomaloval obrazy krys, kterými je dobře známý už ze svých dřívějších děl. Ty v koupelně vymačkávají zubní pastu, houpou se na splachovadle, převracejí zrcadlo a také nepříliš vhodným způsobem využívají toaletu. Manželka prý nadšená nebyla.

Podpořil protesty

Svým nejnovějším dílem dal také o víkendu najevo odpor proti rasismu a policejní brutalitě. Zobrazil černou postavu a vedle ní smuteční dekorace, včetně svíčky, jejíž plamínek zapaluje vlajku Spojených států. Jde o reakci na smrt amerického černocha George Floyda při zásahu bělošského policisty.

„Nejdřív jsem si myslel, že bych měl držet hubu a naslouchat v této věci černochům. Ale proč bych to dělal? Není to jejich problém. Je můj,“ píše Banksy na Instagramu, kde své dílo reagující na Floydovu smrt zveřejnil. Připomněl, že „bílý systém lidi s jinou barvou pleti zanedbává“.

Foto: ČTK

Svým nejnovějším dílem dal Banksy najevo odpor proti rasismu a policejní brutalitě.

„Stejně jako poničené potrubí zaplavuje byt lidí žijících níž. Tento vadný systém jim dělá ze života peklo, ale jejich úkolem není ho opravit. Nemohou, nikdo je do bytu nahoře nepustí,“ uvádí Banksy. „Toto je bílý problém. A pokud ho běloši nenapraví, někdo bude muset vyjít nahoru a vykopnout dveře.“

Banksy dal nedávno prostřednictvím svého díla najevo vděk zdravotníkům za jejich práci v době pandemie nemoci covid-19. Poblíž pohotovosti Všeobecné nemocnice v anglickém Southamptonu se objevil obraz, na němž si malý klečící chlapec hraje s figurkou představující „supersestru“ s rouškou na obličeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám