Hlavní obsah

Baconův obraz se prodal za 1,4 miliardy korun

– Londýn

Portrét od britského malíře Francise Bacona (1909-92) se ve čtvrtek v Londýně prodal při aukci současného umění za 42,2 miliónu liber (1,41 miliardy korun). Oznámila to aukční síň Christie´s.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Portrét hovořícího George Dyera

Článek

Obraz Portrait of George Dyer Talking (Portrét hovořícího George Dyera), který zachycuje Baconova milence, měl odhadní cenu 30 milionů liber. Díla tohoto malíře irského původu při aukcích pravidelně vynášejí vysoké částky. Loni v listopadu se v rovněž v Christie´s prodal Baconův triptych Three Studies of Lucian Freud (Tři studie Luciana Freuda) za 142,4 miliónu dolarů (skoro 2,9 miliardy Kč) a stal se nejdražším obrazem koupeným v aukci.

V obdobné aukci byl ve středu večer v konkurenční síni Sotheby´s vydražen za 18 miliónů liber (přes 600 miliónů korun) obraz žijícího německého umělce Gerharda Richtera Wand (Zeď); dnes se v Sotheby´s jiné Richterovo dílo Abstraktes Bild (Abstraktní obraz) z roku 1989 vydražilo za ještě větší cenu 19,5 miliónu liber (653 miliónů Kč).

Richterův obraz Wand z roku 1994 byl sice na řadě výstav, ale poprvé se ve středu objevil na aukci. Překonal odhadní cenu o dva milióny liber.

Reklama

Výběr článků

Načítám