Hlavní obsah

Až přijde kocour se vrací na festival v Cannes

Právo, kul

Film Vojtěcha Jasného Až přijde kocour, oceněný na francouzském filmovém festivalu v Cannes roce 1963, se v červenci na jeho plátna vrátí v digitálně restaurované podobě. Za restaurováním i uvedením v sekci Cannes Classics stojí Národní filmový archiv.

Foto: Profimedia.cz

Až přijde kocour

Článek

Na scénáři pohádkové alegorie Vojtěcha Jasného se podíleli Jiří Brdečka a Jan Werich. Ten ve filmu ztvárnil kastelána Olivu, ústředního vypravěče, a zároveň kouzelníka, který se svou tlupou přijíždí do malého českého městečka.

Doprovází ho artistka Diana, ztvárněná Emilií Vášáryovou, a kouzelný kocour se slunečními brýlemi. Když si je sundá, jeho pohled odhalí skutečné charaktery lidí. Milenci zčervenají, zloději zešednou, zrádci se zabarví do žluta.

Zajímavé je, že barvení neproběhlo dodatečně, jak je dnes zvykem, ale při samotném natáčení pomocí speciálních látek na kostýmy, líčení nebo barevných světel. Barevné triky, lokace i mravoučný nádech fantazijního příběhu očarovaly porotu v Cannes, odkud si Jasný před padesáti osmi lety odvezl Zvláštní cenu poroty.

Tehdejší projekce se zúčastnila herečka Emília Vášáryová, která bude součástí delegace Národního filmového archivu i na letošním ročníku.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám