Hlavní obsah

Avantgarda se přestěhovala do Sklepa

– PRAHA
Novinky, Jiří P. Kříž

Občas nám z prsou vyhřezne vzdech, že není v kotlině české generačních programů. Je to pravda i není. Že ne připomíná chválabohu Divadlo Sklep z pověstné Pražské pětky, vystupující v klubu Na Dobešce. Do nového roku vstoupilo s voničkou skečů, satirických i tanečních výstupů, scének a ironických songů.

Foto: Alena Oudová

Poradna sídlí na plzeňském náměstí Republiky v Pasáži Slávie.

Článek

Jejich příznivci to znají. Je tu Besídka 2003. Divadlo Sklep opravdu je i není programem. Jeho duchovní vůdci i dělníci jeviště zůstávají divadelními neprofesionály. Žíví se poctivou prací od učitelování, architektování až po ředitelování. Na jevišti se ale stávají vílami, orly i rozšklebenými skřety. Jejich (sebe)ironie s personálním přesahem například k výtvarné skupině Tvrdohlaví generační program spíše supluje. Řečeno jednoduše: Avantgarda umřela a schovala se do Sklepa.

Věčná válka s blbostí

Besídka 2003 je pokračováním všeho, komu a čemu se dokážeme spolu vysmívat, co se bezmocně snažíme napíchnout na vidle. Umění věčně marně bojující, chtělo by se pateticky zvolat, kdyby i to nebylo hodno úsměšku. Válku s blbostí, falešnými národními mýty i se současným parlamentním kupčením prohrává satira a ironie už od Havlíčka. To je bezpochyby důvod, proč ze sklepáckého humoru zůstala kupříkladu na obrazovkách už jenom Šumná města Davida Vávry a Tros sketos v obrazové znělce loňského karlovarského filmového festivalu. Česká soda byla až příliš projímavá. Podezřelá. Nebezpečná. Nakažlivá. Hotová zbraň hromadného ničení.

Jarin, Olin na Hrad!

Co všechno se dá nacpat jen do jediného výstupu, v němž dva vinaři ze Znojemska, kde senátorské křeslo po hospodách vybojoval sličný nositel Zlaté šenovské svině (1995) za přínos české kultuře respektive za projekt televizní debilizace národa, se rozhodnou vyhrát prezidentské volby. Když on, tak i my, řekli si Jarin a Olin (Tomáš Hanák a Jiří Fero Burda) a jdou do toho.

Kytička národu věnovaná

Humor Divadla Sklep navazuje na to nejlepší, co se v českých luzích, a zejméná hájích urodilo. V obrození i po něm. Od nenapodobitelných a již zmíněných Sketos, nádherných tanečních kreací Terezy Kučerové, Báry Trojanové, Hany Pafkové (jejich Prádlo v pračce je neodolatelné), až po internetovou odpovědnu doktora Hamáčka alias Václava Marhoula, pěvecká čísla Hany Navarové, Lenky Vychodilové, Marty Marinové, Tomáše Hanáka, Jiřího Burdy... A nad tím vším ční nenapodobitelně originální demiurg David Vávra!

Bylo to skvělé už v lednu!

Vánoční Pingle James, cikánská píseň Utíká to utíká, Pomalý balet, Bulghartelenovelle, Domácí štěstí, Kakací holky... Každý si pro Besídku navrhuje vlastní scénky a čísla, spolupracuje se na nich kolektivně, po prvních reprízách se vyhazuje, co nefunguje. "Premiéra je jedna velká improvizace," tvrdí sklapáci. "Přijďte na únorové a březnové reprízy, možná to bude lepší." Bylo to skvělé už v lednu!

Divadlo Sklep v klubu Na Dobešce - Besídka 2003. Napsali všichni, režijní demiurg a scéna David Vávra. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám