Hlavní obsah

Audioknižní plavba v doktorském plášti

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako audioknižní plavba v doktorském plášti by se dala charakterizovat zvuková podoba humoristického románu Richarda Gordona Doktor na moři, nedávno vydaná ve velmi příjemném podání Martina Písaříka. Jedním dechem je nutno dodat, že se navíc na téhle plavbě náramně pobavíte díky autorovu humoru, který dokáže být stejně tak poetický, jako břitký a ironický.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Richard Gordon (1921–2017) byl sice civilním povoláním lékař, konkrétně chirurg a anesteziolog, ale celosvětový věhlas si vydobyl především jako britský spisovatel a humorista. Jeho dílo je nicméně úzce spjato se světem bílých plášťů.

V roce 1952 knižně debutoval titulem Doktor v domě, v němž s úsměvnou nadsázkou i jistou porcí černého humoru zachytil svá lékařská studia. Doktor v domě vyvolal takový zájem, že už o dva roky později byl následován Doktorem na moři.

V něm se mladý absolvent medicíny vydává coby lodní lékař na plavbu obchodní lodí Lotos, nepříliš důvěryhodným obstarožným obchodním parníkem, z Londýna až ke břehům Jižní Ameriky a zpět. Mladý muž hledá na palubě stejně tak romantiku dálek, jako únik před vdavekchtivou dívkou, a nachází řadu neuvěřitelných, absurdních a komických dobrodružství.

Navštíví Santos, Buenos Aires, Tenerife, s ostřílenými mořskými vlky zavítá do obskurních nevěstinců i vykřičených námořnických barů, pomáhá řešit trable se zbláznivším se kapitánem. V příběhu defiluje celá plejáda svérázných postav, figurek a lidských typů, jaké lze poznat snad jen při mnohatýdenním soužití na lodi.

Ani prostředí lodní ošetřovny a nemocnice rozhodně není takové, jaké by mladý lékař k serióznímu výkonu svého povolání potřeboval. A to se dokonce schyluje i k akutní operaci slepého střeva, což je jedna z nejzábavnějších scén audioknihy oplývající obzvlášť výrazným sarkazmem.

Jednoduše řečeno, audioknižní Doktor na moři v režii Hynka Pekárka se prostě povedl.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám