Hlavní obsah

Audioknižní cesta za šeptuchami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen o tajemných šeptuchách vypráví ústy herečky Dany Černé spisovatelka Alena Sabuchová v právě vydané zvukové podobě své úspěšné knížky Šeptuchy. Děj nedlouhého románu (v audioknižní podobě trvá necelých pět hodin) zavádí do Podlesí, velmi osobitého, rázovitého kraje na pomezí severovýchodního Polska a Běloruska.

Foto: Témbr

Obal audioknihy

Článek

Kraje hlubokých lesů, v němž náhodné setkání se smečkou vlků není žádnou výjimkou. Také kraje luk, kraje plného věkovitých tradic, zvyklostí, obyčejů i pověr. A právě v něm dodnes žijí a vykonávají své řemeslo poněkud tajemné a záhadné šeptuchy, lidové léčitelky, bylinkářky a tak trochu vědmy, svým způsobem připomínající žítkovské bohyně popisované Kateřinou Tučkovou.

Jsou poněkud trnem v oku jak katolické, tak pravoslavné církve, které jsou právě v těchto končinách velmi vlivné a respektované. Zdrženlivě a obezřetně se k nim staví i současná medicína a státní správa, ale když jde do tuhého, vždycky na ně dojde. Před jejich domky se tvoří dlouhé fronty potřebných, parkují tam auta včetně těch drahých s varšavskou poznávací značkou.

Ovšem šeptuchy jako takové nejsou základním tématem stejnojmenného románu. Jsou jeho součástí, byť nedílnou. Jde především o příběh dvou dospívajících dívek, dcery místního hrobníka a vypravěčky. Obě prožívají dětství a adolescentní léta ve zvláštní atmosféře, v níž se tradice a pověry mísí stejně tak s náboženskými zvyklostmi a rituály jako všudypřítomnými trendy moderní spotřební společnosti, která zapouští své kořeny i tam.

Do jejich dospívání a dozrávání patří stejně tak kostel jako supermarket, plápolající hromničky, mexické telenovely a americké seriály. To všechno je ovlivňuje a prolíná se do přirozeného zmatku jejich věku, který hledá své místo na světě a tříbí pohled na něj.

Autorka Alena Sabuchová (nar. 1989) je mladá slovenská scenáristka a spisovatelka, držitelka prestižní Ceny Ivana Kraska. V knižní podobě vydala Šeptuchy v roce 2019. Kromě výrazného vypravěčského citu a čtivého jazyka patří k důležitým rysům knihy i důkladná a detailní znalost prostředí, které Sabuchová poznala jak osobně, tak prostřednictvím rozhovorů s četnými obyvateli Podlasí. Autenticita a důvěryhodnost audioknihy je tudíž velmi přesvědčivá, což nemalou měrou podtrhuje i herecké provedení Dany Černé.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám