Hlavní obsah

Audiokniha Arta Paasilinny plná nekorektního humoru

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společně se švédským spisovatelem Jonasem Jonassonem patří finský romanopisec Arto Paasilinna nesporně k nejvýznamnějším, a lze klidně tvrdit i k nejlepším autorům současné skandinávské humoristické literatury. Jeho jméno rozhodně není českým čtenářům a posluchačům neznámé.

Foto: ČTK

Spisovatel Arto Paasilinna skonal v roce 2018.

Článek

Kupříkladu půvabná knížka s osobitou kriminální zápletkou Stará dáma vaří jed se u nás dočkala jak audioknižní podoby, tak divadelního nastudování v pražské Viole v režii Lídy Engelové. Sám Paasilinna (zemřel na podzim roku 2018) měl k českým čtenářům blízko. Hrdinové jeho knížky Prostopášný modlitební mlýnek se dokonce objeví na podzimním knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě.

Na tuzemský audioknižní trh se v těchto dnech dostala jeho nová, tentokrát ještě absurdnější knížka Chraň nás Pánbůh před Finem. Starý křesťanský Bůh je unaven a potřebuje si vybrat roční dovolenou. Je třeba ovšem najít na jeho místo roční záskok. Volba padne na čtyřicetiletého finského jeřábníka Pirjeriho Ryynänena, kterého najdou poněkud zmatení archanděl Gabriel a svatý Petr.

Nový Bůh se v nebi rychle rozkouká a začne provádět zásadní změny. Když nebe přesune z Bulharska, kde doposud sídlilo, do Finska, ještě to jde. Když se mu podaří zastavit třetí světovou válku, je to navýsost záslužné, ale když začne nebe otevírat i pro zvířata, a dokonce tvoří i nové zvířecí druhy na planetě, musí rozlícený starý Bůh zasáhnout.

Paasilinnova knížka je nesmírně zábavná, plná příjemně nekorektního humoru, který podtrhuje svým podáním i Otakar Brousek ml. Třeba když nechává papeže Jana Pavla II. zásadně hovořit s výrazným polským přízvukem.

Jedno lze v případě audioknížky Chraň nás Pánbůh před Finem na sto procent slíbit. Totiž že se při jejím poslechu náramně pobavíte, a to humorem dosti nespoutaným, ale rozhodně ne hloupým.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám