Hlavní obsah

Arnošt Lustig: Už jen nominace je pocta

Právo, František Cinger

Arnošt Lustig (82) byl nominován na mezinárodní Man Bookerovu cenu, která je mezinárodní obdobou prestižní britské literární ceny. Oznámila to v New Yorku předsedkyně poroty Jane Smileyová, podle níž bylo nominováno dalších 13 autorů, včetně Peruánce Maria Vargase Llosy a Američana E. L. Doctorowa.

Foto: Foto archív, Právo

Arnošt Lustig

Článek

„Je to britská obdoba Nobelovy ceny a už jen samotná nominace je pocta,“ řekl Lustig Právu. „Vážím si, že jsem dostal Cenu Franze Kafky, což je také prestižní ocenění. Je zajímavé, že po válce se současníci holocaustu o něj mnoho nezajímali, ale jejich děti ano. Jako by cítily, že ve vzduchu je cosi nebezpečného. Přitom skinheadi, kteří se zdraví nacistickým pozdravem, vůbec netuší, že kdyby Hitler vyhrál a Německo by se rozprostřelo od západu po Ural, tak by se vůbec nenarodili. Hitler Čechy nenáviděl a po Židech je chtěl vyvraždit ještě před Poláky.“

Finanční odměna

Cena se uděluje každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60 tisíc liber (1,73 miliónu Kč). Může ji dostat žijící autor, který píše anglicky, nebo jsou jeho knihy běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se za celé dílo a za příspěvek světové literatuře, ne za jednu knihu jako známá britská Man Bookerova cena. Tu mohou od roku 1969 získat za román jen anglicky píšící autoři zemí Britského společenství a Irska.

Nominováni jsou kromě Vargase Llosy a Doctorowa také Australan Peter Carey, Američan Evan S. Connell, bengálská autorka Mahášveta Debí, Brit James Kelman, Kanaďanka Alice Munroová, Brit V. S. Naipaul, Američanka Joyce Carol Oatesová, Ital Antonio Tabucchi, Keňan Ngugi Wa Thiong’O, Chorvatka Dubravka Ugrešičová a Ruska Ljudmila Ulickaja. Vítěz bude vyhlášen v květnu a cena bude předána 25. června v Dublinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám