Hlavní obsah

Aretha. Královna soulu v českých kinech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky se o něm spekulovalo, konečně je tady. Celovečerní hraný snímek Respect o zesnulé královně soulu Arethě Franklinové brzy přijde do českých kin.

Trailer filmu RespectVideo: MGM

 
Článek

Aretha byla nejvýznamnější soulovou zpěvačkou všech dob. Některé její nahrávky byly čistě gospelové, jiné jazzové, nejslavnější jsou ovšem soulové hity. Dostala 20 cen Grammy a časopis RollingStone ji označil za nejlepší zpěvačku v dějinách.

Jako malá se naučila řemeslu v kostele, stejně jako většina soulových interpretů. Její otec C. L. Franklin byl reverendem. Už jako dítě překvapovala neuvěřitelně vyspělým projevem, její hlas dokázal skrývat tak mohutnou sílu, až si lidé říkali, že jí musí být „třicet“.

Foto: MGM

Jennifer Hudsonová v hlavní roli

Ve čtrnácti nahrála gospelovou desku, a následně popové písně u labelu Columbia, ale tam ještě plně neprojevila svou genialitu. Ta přišla ve chvíli, když zazpívala to, co cítila nejlépe.

Zadařilo se od roku 1967. Soulové hity jako I Never Loved a Man – The Way I Love You, Respect, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, Think nebo I Say A Little Prayer bořily hitparády.

Aretha dostávala jednu cenu Grammy za druhou a zastínila i legendární Tinu Turnerovou, která jí nemohla přijít na jméno. Úžasné byly i její coververze Beatles, Simona a Garfunkela a Otise Reddinga.

Foto: MGM

Forest Whitaker a Jennifer Hudsonová

Zpěvačku hraje ve filmu režisérky Liesl Tommyové Jennifer Hudsonová, známá americká zpěvačka, která se mimo jiné objevila i v hudebním snímku Dreamgirls vedle Beyoncé. Ve vedlejších rolích si zahráli Forest Whitaker, Tate Donovan či Marlon Wayans.

Film Respect vstoupí do českých kin 12. srpna 2021.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám