Hlavní obsah

Antonín Procházka: Jako když skáčete na gumě z mostu

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Antonín Procházka letos již podruhé provedl diváky i účinkující suverénně předávacím večerem Cen Thálie. Nebyla na něm znát sebemenší tréma.

Článek

Přesto - měl jste letos větší trému než loni?

Já trému nemám. Samozřejmě, cítím jisté napětí, ale to na jevišti vždycky. Je to, jako když skáčete na gumě z mostu. Nicméně, když něco děláte poprvé, nemůžete toho zas tak moc zkazit. Když do toho jdete podruhé a máte u diváků jistý kredit, je to horší.

Nebylo by pro vás příjemnější držet v ruce Thálii sám, než je rozdávat jiným?

Nejsem typ, který by sbíral ceny. Je to jistě hezké a všem to přeju, ale že bych v tom viděl smysl svého divadelního života, to ne. Dostávám drobné ceny od diváků každý večer, když hraju.

Baví vás víc hrát, nebo psát komedie?

To je těžko říct. Nedávno jsem se cítil tak unavený, že jsem si říkal, že už mě nebaví ani hrát ve svých vlastních komediích.

Co takhle napsat komedii o předávání Cen Thálie?

Právě mám za sebou komedii z hereckého prostředí o natáčení nekonečného seriálu. Komedie o Cenách Thálie, říkáte? Proč ne, ale muselo by to mít silný příběh.

Předávání cen nemá předvídatelný průběh - je to pro vás adrenalinová záležitost?

Jistěže, protože věci se mění na poslední chvíli. Ale mě tenhle druh adrenalinu kupodivu spíš uklidňuje. Není to pro mě stresující pocit, baví mě to.

Působíte na jevišti dojmem, že vás nic nedokáže vyvést z míry...

Proč také - je to přece setkání živých lidí, mě na jevišti a vás v hledišti. Stát se může cokoli, ale proč by mezi námi mělo být nějaké napětí? Ostatně diváci mají rádi, když se stane něco nečekaného, takže mi odpustí i nějaké to přeřeknutí.

Jste činoherec, jaký máte vztah k ostatním oborům?

Můj tatínek byl dirigent, takže jsem vyrůstal v muzikantské rodině, hrál jsem na klavír a poslouchal hudbu. Opera, stejně jako opereta a muzikál, mi byla vždycky velice blízká. Dokonce mi zpočátku bylo divné, že může existovat divadlo, které nemá orchestr.

Chtěl byste se věnovat moderování?

Neuvažuju o tom. Moje profese je herectví a moje parketa divadlo. Nedokázal bych moderovat něco, k čemu nemám vztah, jako třeba uvádění nového modelu auta nebo otevření Teska, to vážně ne.

Ale do uvádění Cen Thálie půjdete příští rok zas?

Co já vím? Třeba mi to už nikdo nenabídne...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám