Hlavní obsah

Angličané triumfovali v Rudolfinu

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letošnímu ročníku 14. MHF Pražský podzim se podařilo přivést do Prahy orchestry, které možná nejsou tak světoznámé jako ty, co vystupují na Pražském jaru, ale jejichž výkony jsou příjemným překvapením až někdy i senzací. Tím posledním bylo dvoudenní hostování britského BBC Philharmonic s jejich italským šéfdirigentem Giancarlo Nosedou.

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Sokolovští záchranáři se přestěhovali do nového.

Článek

Rozhlasový orchestr z Manchesteru není tak znám jako jejich slavní kolegové z Londýna, ale po dvou pražských koncertech si jejich jméno a hlavně dirigenta Nosedu určitě zapamatujeme.

 Již první nedělní koncert v Rudolfinu s ryze českým programem naznačil, že dirigent má smysl pro detailní práci s orchestrem a svým temperamentem má zázračný vliv na orchestr. I v přídavcích podaných s lyrismem i energií orchestr zdaleka nepřipomínal chladné Angličany a brilantní výkony všech skupin nadchly publikum.

Druhý večer v pondělí dojem ještě zvýraznil. U Smetanovy symfonické básně Richard III. orchestr pozoruhodně vystihl její dramatismus, u jediného anglického díla, Elgarova violoncellového koncertu e moll, mladý anglický sólista Paulem Watkins dostatečně působivě vyzpíval jeho tragickou notu (byl psán pod dojmem smrti Elgarovy choti).

 Vrchol celého hostování ale přišel po přestávce se Šostakovičovou Symfonií č.5 d moll. Jedna z autorových nejnáročnějších skladeb je prubířským kamenem každého orchestru,  a to jak ji podal Noseda s Angličany, lze nazvat mistrovským výkonem.

Noseda je tak trochu "mácalovský" typ dirigenta, temperamentní, pracuje na skladbě i během koncertu, kdy "táhne" empaticky orchestr ve svých intencích. Nelze se divit Valeriji Gergijevovi, že zvolil Nosedu za svého stálého spolupracovníka, vliv Gergijeva byl znát i na Šostakovičovi.

Vystižení monumentálních i lyrických a groteskních míst bylo úžasné a orchestr se virtuózním výkonem přičinil o jeden z vrcholů festivalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám