Hlavní obsah

Americká rocková legenda The Black Crowes se vrací na pódia

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

The Black Crowes byli v devadesátých letech absolutní rockovou špičkou, jejich kytarové riffy si přímo říkaly o vstup do rockové síně slávy a zkouřený chraplák frontmana nemohl být víc sexy. Pak se ale rozhádali a v roce 2013 hráli naposledy. Nyní slavná sourozenecká dvojice Chris a Rich Robinsonové ohlašuje velké turné na rok 2020 ke 30. výročí vydání debutu Shake Your Money Maker.

Hard To Handle od skupiny The Black CrowesVideo: Universal Music

 
Článek

„Nejde o nic vedlejšího, tohle jsou ryzí Black Crowes, jak je lidi slyšeli poprvé...  Doufám, že se zase propojíme s lidmi, kteří se nám ztratili kvůli všem těm blbinám, co jsme dělali,“ řekl Chris Robinson.

Hádky talentovaných rockových bratrů byly pověstné, ale teď přísahají, že to už opravdu skončilo a usmířili se. „Nikdo tady není, aby se choval jako blbec. Milujeme tuhle hudbu, jsme muzikanti, jsme bratři a máme se rádi,“ dodal Rich.

Všechny zastávky comebackového turné se zatím týkají Ameriky. Jejich popularita v USA je tak velká, že mohou udělat během jednoho léta 46 koncertů na stadionech a budou vyprodané. S tím souvisí i jejich nižší ochota jezdit do Evropy. 

Bratři přibrali nově do kapely kytaristu Isaiaha Mitchella ze skupiny Earthless, baskytaristu Tima LeFebvra, který kdysi spolupracoval s Davidem Bowiem, klávesáka Joela Robinowa a bubeníka Rajua Ojhu.

Foto: Profimedia.cz

Chris Robinson se vrací s The Black Crowes.

Debut Shake Your Money Maker (1990), jehož třicáté výročí na turné oslaví, přinesl syrové a moderní pojetí americké blues-rockové tradice s agresivními bicími, rychlým tempem a vybroušenými kytarovými sóly s vlivy psychedelie, hard-rocku, ale i soulu. Nejen hlavní singl, ale hned půlka desky – písničky Jealous Again, Hard to Handle, She Talks to Angels a Seeing Things – se tehdy dostala do top 10 americké rockové hitparády. Neméně geniální bylo i další album jasně odkazující k jižanskému rocku The Southern Harmony and Musical Companion.

Po roce 2000 si začala skupina dělat větší pauzy, v roce 2013 podnikla turné, ale po něm se dlouho nic nedělo. Nakonec v roce 2015 Rich Robinson oficiálně ohlásil rozpad The Black Crowes.

„Vždy to byla naše kapela a byla to sranda, celá ta jízda přes dobré a špatné, radosti a strasti. Smáli jsme se, že jedna věc, na které se vždy shodneme, je to, že Shake Your Money Maker je dobrá deska,“ uzavřel Rich Robinson.

Reklama

Výběr článků

Načítám