Hlavní obsah

Amanda Leveteová hájí podíl na Kaplického projektech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj tvůrčí podíl na projektech ateliéru Future Systems hájila v rozhovoru s nedělním vydání deníku The Independent bývalá manželka českého architekta Jana Kaplického a architektka Amanda Leveteová. Podle deníku byli „nejznámějším párem britské architektury a vytvořili společně nejosobitější stavby posledního desetiletí."

Článek

Těmi je podle deníku blob obchodního domu Selfridges v Birminghamu a tisková tribuna na kriketovém stadiónu v Londýně. Po Kaplického náhlé smrti letos v lednu mnoho lidí oceňovalo jeho život a dílo, ale tyto pocty místy provázely negativní reakce vůči Leveteové, napsal list.

Připomněl, že se hodně psalo o jejím tvůrčím vztahu s Kaplickým, kdy ona byly líčena jako „realizátor“ a on jako „tvůrčí génius“. Tento přístup Leveteovou podle The Independent rozčiluje. I když Kaplického označuje za „giganta na architektonické scéně“, zdůrazňuje svůj velký tvůrčí podíl na úspěších Future Systems.

:.Futuristický interiér "Kukaně" na londýnském kriketovém hřišti.

FOTO: Future Systems

„Když jsem ho potkala, byl mimořádně respektovanou osobností, která měla za sebou mnoho nerealizované práce. To nebyl můj případ,“ řekla Leveteová, která je o 18 let mladší než Kaplický.

„To vytvořilo ve vztahu určitou dynamiku. Ale když jsem jako architektka získala sebedůvěru, vznikla rovnováha. Ne pokud jde o reputaci, ale v tom jak jsem se sama cítila – když jsem zjistila, že mohu mít vliv na lidi.“

Reklama

Související témata:

Související články

Kaplického Rádiovka bude ozdobou Konopiště

Dvě stavby u Konopiště by měly být kromě koncertního centra v Českých Budějovicích a soukromé vily u Brna jedinými architektonickými díly v České republice,...

Výběr článků

Načítám