Hlavní obsah

Alexandrovci se dočkali v Praze ovací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na závěr dvouhodinového koncertu Akademického souboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova v Kongresovém sále část přítomných aplaudovala vstoje. Rusové se jim za to odměnili písněmi Kaťuša a Moskevské večery. Soubor nevylučuje další spolupráci s Leningradskými kovboji.

Foto: Eva Kršňáková

Kolem rybníka vede naučná stezka

Článek

Deset let staré společné vystoupení Alexandrovců a finské recesistické hudební skupiny Leningradští kovbojové mělo velký ohlas. Pod názvem Totální balalajková show je známé i z filmu Akiho Aki Kaurismäkiho. Oba soubory prý uvažují o tom, že by je mohly po desíti letech zopakovat.

Koncert doplnily tance

Úvod koncertu patřil ruským písním a tancům. Vojáci v typických nažehlených uniformách zahájili vystoupení skladbou Svatá vojna, kterou komponoval sám zakladatel souboru Alexandrov. Ze známých písní zazněla ještě Kalinka a Ej, uchněm.

Alexandrovci ukázali, že zvládají dokonale nejen ruské lidové a vojenské písně. Do repertoáru zařadili ukázky z oper Giuseppe Verdiho Nabucco a Giacoma Pucciniho Turandot, ale také českou lidovou Koupím já si koně vraný.

Orchestr a pěvecký sbor doplňovala baletní skupina. Tanečníci předvedli námořnický tanec, v kostýmech vystoupili Záporožci a na závěr uvedli Alexandrovci skladbu Loučení Slovanky.

Alexandrovci přijeli na oslavy osvobození

Ruský armádní soubor pozvalo do Prahy ministerstvo obrany. V úterý bude účinkovat společně s dalšími soubory na slavnostním koncertu k výročí osvobození. Samostatné vystoupení Alexandrovců zorganizovali na přání souboru vojáci spolu s vedením Kongresového centra.

Akademický soubor Ruské armády byl pojmenován podle světoznámého hudebního skladatele a dirigenta Alexandra Vasiljeviče Alexandrova (1883 až 1946), který ho v roce 1928 založil. Alexandrov komponoval opery, kantáty a je rovněž autorem hudby sovětské státní hymny.

Rýsuje se další spolupráce s Leningradskými kovboji

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám