Hlavní obsah

Adrenalin se potupně nezvedne

Novinky, Adéla Zajícová

Jsi cool. Sníh ti lítá kolem ramen a tobě je jedno, že kolem běsní vánice. Připneš si lyže nebo snowboard, nekoukáš napravo ani nalevo, prostě se odpíchneš a jedeš. Jsi free. Řítíš se, letíš. Ze skály, do propasti, ze střechy, po kolejích, z vlaku, před lavinou. To je fuk. Hlavně, aby vyletěla Hladina adrenalinu.

Foto: Lucie Nováková, Lucie Hrbková

O víkendu pokryla naši republiku sněhová čepice. Krajinu zvelebila, dopravu zkomplikovala.

Článek

Ale s ní je u diváka nového akčního trilleru americko-německé koprodukce největší potíž. Hladina adrenalinu, jak zní český titul nového snímku, totiž zůstává proklatě nízko. Jak by ne, když je divákovi extrémní risk servírován v kobylích dávkách od začátku až do konce. Na plátně se mihotají monotónní obrazy těch nejnebezpečnějších situací a divák hledí až trochu tupě na tu pestrou, avšak nevzrušující směsici. Snad jen po skončení filmu se na ulici na chvíli podiví klidnému tempu města a tomu, že se kolem něho ve vrtulnících, na motorkách a raftech neprohání "týpci" filmem představovaní takřka jako norma.

Na živo!

Tak už to u akčních filmů chodí, že nepředkládají příliš reálnou skutečnost. Jejich přitažlivost pak spočívá třeba v napínavém ději nebo v dokonale nadlidských akčních a bojových scénách. Při vší úctě k nesnadnému natáčení filmových scén, jejichž tvůrci si dali krédo točit i nejnebezpečnější scény na živo, bez animačních berliček, je třeba přiznat, že ze slíbených 100 minut téměř nepřetržitého napětí stojí za to jen pár malebně vtipných záběrů. Třeba těch, na kterých lyžaři sjíždějí nedostupně strmé svahy. (Jako by tam byly ještě nějaké jiné záběry!)

Obří videoklip

Příroda vůbec, hrozivá monumentálnost velehor a věčná snaha člověka si ji podmanit, přirozená krása toho, co nás v přírodě obklopuje, ať už se jedná o zasněžené pláně nebo vodopád v džungli, je tím nejpoutavějším, co film nabízí. Zbytek je jen povrchní chtíč pocuchat trochu nervy, představit člověka jako mechanickou myš prahnoucí jenom po tom, uspokojit se něčím výjimečným a nadlidským. Hladina adrenalinu chce být o lidech dnešní doby, neohrožených, tělesně dokonalých, zběsile rychlých. Film má pravdu v tom, že současnost uhání poněkud rychleji. Sekundový střih, útržkovitost, klipovitost je emblémem poslední doby. U toho ale jeho poselství končí. Není nic víc než poněkud delší klon hudebních klipů nebo akčních, dravých reklam, třeba na energický nápoj. Nic víc, nic míň.

Hladina adrenalinu (Extreme Ops), USA/SRN; režie Christian Duguay, scénář Michael Zaidan, hrají Rufus Sewell (Ian), Bridgette Wilson (Chloe), Heino Ferch (Mark), Devon Sawa (Will), Joe Absolom (Silo) Premiéra 30. ledna 2003

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám