Hlavní obsah

Adam Plachetka zpíval pro lidi ve vanách. Pokřtil i nové album

Právo, Jaroslav Špulák

Na střeše pražské Lucerny se ve čtvrtek v podvečer odehrála světová premiéra provedení části Mozartovy opery Don Giovanni, pro tento účel nazvané John do vany. Známé árie zazpíval operní pěvec Adam Plachetka. Interpretoval je mimo jiné pro třicet van při západu slunce, přičemž část diváků hudbu vnímala přímo v nich.

Foto: Jan Handrejch

Adam Plachetka zpívá na střeše Lucerny lidem ležícím ve vanách.

Článek

Opera Don Giovanni je s Prahou úzce spjata, Wolfgang Amadeus Mozart ji psal a uvedl v premiéře právě v české metropoli. Plachetka zazpíval v netradičním prostředí nejznámější árie Dona Giovanniho, potrestaného prostopášníka, který si uměl užívat života.

Za klavírního doprovodu Lukáše Klánského vystoupili i Miloš Horák (Giovanniho sluha Leporello), Eva Kývalová (vesnická dívka Zerlina) a Tomáš Jindra (Komtur, duch otce jedné z dívek Dona Giovanniho).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hostem Adama Plachetky byla i pěvkyně Eva Kývalová, ktertá vyšla mezi diváky ve vanách.

Na stejném místě pokřtil ve čtvrtek dopoledne Plachetka své nové album Zimní cesta se skladbami od rakouského skladatele Franze Schuberta. Kmotrem desky byl Štefan Margita. Nahrávka vzešla ze záznamu Plachetkova květnového koncertu v pražském Rudolfinu, při kterém ho doprovázel klavírista Gary Matthewman. Prodávat se začne v září.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Křest alba Adama Plachetky. Kmotrem je Štefan Margita (vlevo).

Plachetka v září odjede na čtyřměsíční angažmá do Chicaga a New Yorku, kde si zazpívá v roli Figara představení Lazebník sevillský a hraběte Almavivy z Figarovy svatby. 16. ledna 2020 vystoupí poprvé na samostatném koncertě v pražské O2 areně.

Může se Vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám