Hlavní obsah

Adam Plachetka se vrací do Znojma

V jedné z hlavních rolí ve třech novodobých provedeních oratoria Josepha Haydna Il ritorno di Tobia (Tobiášův návrat) vystoupí basbarytonista Adam Plachetka. Ty se uskuteční od 15. do 17. července jako stěžejní akce 18. ročníku Hudebního festivalu Znojmo 2022.

Foto: Petr Vokurek

Adam Plachetka se na Hudebním festivalu Znojmo představil již jako Händelův Saul.

Článek

Haydnovo oratorium z roku 1775 zpracovává v té době velmi populární starozákonní příběh o Tobiášově dobrodružné cestě za lékem na otcovu slepotu. Hlavní roli ztvární tenorista Theodore Browne, postavu Tobiášova otce Adam Plachetka.

„Do Znojma jezdíme moc rádi, jako domů. A nejen v létě na festival. Poté, co jsme začali spolupracovat se znojemským hudebním festivalem, zakoupili jsme tam domek, kde jsme strávili prakticky celý covid. A teď tam jezdíme, jakmile najdeme pár volných dní,“ řekl Plachetka.

V dalších rolích oratoria se představí Dagmar Šašková, Shira Patchornik a Lucie Kaňková. Scénické provedení v Jízdárně Louckého kláštera připravil režisér Tomáš Ondřej Pilař, který ve Znojmě uvedl již Händelova Saula, rovněž s Adamem Plachetkou v titulní roli.

Sólisty doprovodí Czech Ensemble Baroque v čele s dirigentem Romanem Válkem a sbormistryní Terezou Válkovou.

Festival s podtitulem Andělé strážní a návraty domů probíhá od 8. do 24. července na různých místech města Znojma i v jeho okolí, v přírodě i v historických prostorách zámků a kostelů. Jeho program zahrnuje široké hudební spektrum od vážné hudby přes cimbálovou muziku, jazz až po crossover programy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám