Hlavní obsah

Abstraktní umění v maximální možné formě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z pražských Holešovic na konec světa. Konkrétně až do Los Angeles. Právě v těchto městech má česko-americký umělec Maxim Havlíček aka Maxim ateliéry, ve kterých vznikly práce na jeho novou výstavu v pražské Galerii 1 (trvá do 26. srpna).

Foto: Jan Šída , Právo

Výtvarník Maxim využívá také prostorových objektů (Resurrection).

Článek

Nazval ji Resurrection, což znamená něco jako znovuvzkříšení nebo obnovení. Chce tím poukázat na fakt, že začíná novou životní, ale také uměleckou etapu. Jde zatím o  jeho nejrozsáhlejší prezentaci, která je doplněná i světelnou instalaci a  hudební složkou skladatele Karla Havlíčka, jenž je malířovým dvojčetem. Díky tomu vznikla komplexní multimediální prezentace evokující skutečný kabinet múz.

Co představuje v případě Maxima novum, je využití odlišné škály barev, ale i příklon ke klasické malířské tvorbě. Nepracuje už s tak markantní plasticitou, ale dostává se ke klasičtější vizuální řeči.

Na více než třiceti velkoformátových obrazech se pouští do abstraktních dobrodružství doplněných kaligrafickými magickými znaky. Na díle Metallum Symphony (2023) rozkvétá magický kovový květ, v případě Rising Sun (2023) centrální erupci na rudém podkladu doplňuje červené, bílé a  modré psací písmo. Jeho horizontální vlnovky mají estetickou, ne informativní funkci.

Ovšem nejvýraznější vizuální dopad má bezpochyby prostorový objekt Resurrection (2023), který v sobě snoubí prostorovou figurativní tvorbu s klasickou malbou. Maxim celé dílo umístil do interiéru největšího sálu tak, aby figurína stála v centru dění v popelu a její levá ruka vytrčená k nebi evokovala Sochu svobody (i když ta má vztyčenou ruku pravou).

Její ošuntělý kabát nás už ale vrací z hvězdných sfér do chudého podhradí. Celou kompozici doplňuje horizontální plátno s šedými a  modrými skvrnami vytvářející dojem plasticity.

V přiložené návštěvní knize jeden návštěvník napsal, že Maximova výstava je nezajímavá, protože takovou abstrakci je možné vidět všude. To je ale poněkud povrchní hodnocení, protože abstraktní tvary mohou na první pohled působit velmi podobně, nicméně úkolem milovníka umění je proniknout pod povrch a hledat to, co je uvnitř odlišné, a ne stejné.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie 1

Reklama

Související témata:
Maxim Havlíček

Výběr článků

Načítám