Hlavní obsah

ABBA se dala dohromady a vydá nové album

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové skupiny ABBA ohlásili ve čtvrtek, že vydají v listopadu nové album a že na příští rok chystají digitální vystoupení. Zároveň kapela zveřejnila k poslechu dvě nové písně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

ABBA se po 40 letech vrací s novým albemVideo: AP

 
Článek

Skupina avizovala překvapení. Spekulovalo se o nové písni, filmu i o živém vystoupení. „Nahráli jsme nové album,” uvedli ve čtvrtek 76letý Björn Ulvaeus a 74letý Benny Andersson.

Album s názvem Voyage by mělo vyjít 5. listopadu. Skupina zveřejnila dvě písně – I Still Have Faith In You a Don´t Shut me Down.

V květnu příštího roku bude následovat série koncertů, na kterých však členové kapely vystoupí pouze virtuálně jako hologramy, či přesněji mladší digitální obrazy „abbatary”. Aby takto mohlo popové kvarteto vystupovat, museli jeho členové pět týdnů každou píseň zpívat před 160 kamerami, které zachytily každý pohyb. Kapela přitom spolupracovala se společností Industrial Light & Magic režiséra George Lucase. „Jediný velký problém představovalo to, že jsme si museli oholit vousy,” řekl Ulvaeus v Londýně.

Podle agentury AP odstartuje virtuální verze série koncertů 27. května v Londýně. Skupina zatím oficiálně neoznámila, kdy se budou konat jednotlivé koncerty. Vstupenky mají jít do prodeje příští úterý.

„Na jaře 1982 jsme si dali pauzu a teď jsme se rozhodli, že je na čase ji ukončit,” uvedla ABBA v prohlášení. „Říká se, že čekat víc než 40 let mezi deskami je neuváženost, takže jsme nahráli pokračování k The Visitors,” dodala skupina.

Právě album The Visitors z roku 1981 bylo dosud posledním z repertoáru švédské čtveřice.

Foto: ABBA Voyage/Twitter

ABBA

Už tři roky kolovala informace, že členové skupiny pracují na nových skladbách. Písně ale nikdo neslyšel. Původně se psalo o premiéře jisté novinky už v prosinci 2020, k čemuž nedošlo.

Skupinu založili počátkem 70. let Ulvaeus a Andersson se svými tehdejšími partnerkami Agnethou Fältskogovou a Anni-Fridou Lyngstadovou. Během následujícího desetiletí se z ní stal fenomén, který pravidelně bodoval v hudebních žebříčcích řady zemí.

Foto: ČTK

Skupina ABBA v dobách největší slávy.

ABBA po celém světě prodala stovky milionů alb a singlů, čímž se zařadila mezi nejprodávanější umělce historie. Po rozpadu v roce 1983 se životy členů skupiny rozdělily a každý se vydal vlastní cestou.

Skupina ABBA
Skupina vznikla v roce 1971 ve Stockholmu, její název vznikl složením prvních písmen z křestních jmen všech čtyř protagonistů – Agnethy Fältskogové, Björna Ulvaeuse, Bennyho Anderssona a Anni-Frid Lyngstadové. Na mezinárodní scéně prorazila po vítězství v soutěži Eurovize v roce 1974 v anglickém Brightonu se skladbou Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže. Kapela zanikla v roce 1983, její konec konec předznamenaly hádky, rozvody i neshody kvůli tvorbě a penězům.
ABBA, která ve své době vydělávala víc než švédský koncern Volvo, prodala po celém světě přes 380 milionů alb a singlů, kapela tak patří k nejprodávanějším umělcům historie. Skupina vydala osm řadových alb, která staví na chytlavých melodiích a tanečním rytmu. Mezi její největší hity patří Dancing Queen, Mamma Mia!, Knowing Me, Knowing You, The Winner Takes It All, S.O.S., Take A Chance on Me, Gimme! Gimme! Gimme!, Voulez-vous nebo Thank You For The Music.
ABBA, která je od roku 2010 součástí rokenrolové síně slávy, v minulosti opakovaně odmítala nabídky na společná vystoupení, v 90. letech byla za návrat kapely ve hře dokonce miliarda dolarů. ABBA naposledy koncertovala v roce 1986. Při soukromé příležitosti se pak její členové sešli ještě v roce 1999, avšak jen zcela neveřejně. Už v roce 2018 nahrála skupina poprvé od 80. let dvě nové písně, vystoupit spolu znovu živě na koncertním pódiu ale tehdy ještě odmítala. Nyní Ulvaeus a Andersson oznámili, že se ABBA dala opět dohromady a vydává nové album. Příští rok v Londýně pak chystají i digitální koncert. ČTK
Členové skupiny ABBA
Agnetha Fältskogová (71)
Půvabná blondýna se s Björnem Ulvaeusem, jedním ze dvou mužských členů kapely, potkala během televizní show. Vzali se v roce 1971 a narodily se jim dvě děti. Po osmi letech přišel rozvod. Fältskogová vydala několik sólových alb, poslední s jednoduchým názvem A vyšlo v roce 2013. Žije spíše v ústraní, vždy se stavěla proti možnému comebacku skupiny.
Björn Ulvaeus (76)
Kytarista a zpěvák. Od 80. let nadále spolupracuje s kolegou Bennym Anderssonem. Celosvětového úspěchu dosáhli s muzikálem Mamma Mia! (1999). S Timem Ricem pak uvedli muzikál Šachy (o studené válce na pozadí mistrovství světa v šachu) a rodnému Švédsku "darovali" muzikál Kristina z Duvemaaly.
Benny Andersson (74)
Hráč na klávesové nástroje začínal v beatové kapele The Hep Stars. V té době se také seznámil s Ulvaeusem, s nímž mu dodnes vydržely korektní vztahy. Skládá pro řadu interpretů, vlastní produkční společnost. Řídí také úspěšnou vokálně-instrumentální kapelu BAO (Benny Anderssons Orkester).
Anni-Frid Lyngstadová (75)
Někdejší bruneta je norským „árijským dítětem války". Matka po jejím narození přesídlila do Švédska, aby se vyhnula postihu za kolaboraci. Za Anderssona se Lyngstadová provdala v roce 1978, posléze se ale také rozvedli. Na sólové dráze spolupracovala například s Philem Collinsem. V posledních letech žije „Frida“ ve Švýcarsku, třetím sňatkem s německým princem získala šlechtický titul.

Anketa

Líbí se vám nové písničky skupiny ABBA?
Ano
82,5 %
Ne
12,3 %
Ujde to
5,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5615 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám