Hlavní obsah

100 miliónů nahrávek bylo legálně staženo přes iTunes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CUPERTINO

Už sto miliónů nahrávek se prodalo on line přes iTunes Music Store, který vlastní společnost Apple. Největší server na legální stahování hudby po síti dosáhl tohoto výsledku za 15 měsíců činnosti. Na celkovém počtu se kromě Američanů podílejí rovněž zákazníci ve Francii, Británii a Německu, kde servis funguje teprve od minulého měsíce.

Foto: Michal Václav

Paní Růžena s převazovou sestrou Kateřinou Palinčákovou z Nemocnice Valašské Meziříčí.

Článek

Šéf Apple Steve Jobs předpovídal na konci dubna 2003, kdy iTunes začal fungovat, že hranice 100 miliónů písní nový servis dosáhne do jednoho roku. Na konci letošního dubna to však bylo jen 70 miliónů nahrávek. Jobs přesto označil dosaženou hranici za "historický milník". "iTunes rychle předčil konkurenci a je daleko vpředu na prvním místě mezi hudebními servisy online," uvedl ve sdělení firmy. 

Za stažení nahrávky si iTunes účtuje 99 centů (asi 25 korun). Stažené soubory však lze poslouchat jen na firemních přehrávačích iPod a iPod mini. Hlavními konkurenty iTunes jsou hudební servisy firem Wal-Mart a Sony a pozměněný Napster, kde se za stahování už také platí.

V Evropě se čeká soubor s Napsterem

V Evropě, kde se služba z legislativních důvodů spouštěla obtížněji, představuje pro iTunes velkou konkurenci právě nový Napster, který tam začal působit o něco dříve -  na jaře letošního roku. Nabízí na 700 tisíc nahrávek od pěti velkých vydavatelství BMG, Sony Music, EMI, Warner Music a Universal. Cena je ovšem oproti Americe dvojnásobná, v Británii činí libru a devět penny. Majitelé zato nemusejí mít speciální přehrávače a společnost Roxio začala zákazníkům, kteří si předplatí roční přístup ke službě Napster, dávat MP3 přehrávač zdarma.

Ve stínu P2P programů

Přestože prodeje hudebních souborů stažených přes internet rostou, ani zdaleka se nevyrovnají množstvím nahrávek, které si vyměňovali lidé používající Napster v závěru 90. let, kdy služba nebyla placená. V té době Napsteru využívalo přes 50 miliónu lidí na celém světě.

Služba iTunes však nevyvolala ani takový zájem jako nástupci původního Napsteru. Největší síť FastTrack, která umožňuje výměnu hudebních souborů pomocí programů KaZaA, Grokster a Morpheus, má okolo 40 miliónů uživatelů, byť ne všichni jsou aktivní. Zájem o ni klesá, protože společnosti musí čelit tlakům Americké asociace nahrávacího průmyslu RIAA, která pomohla zlikvidovat Napster v původní podobě.

Server Itic.ca uvedl v červnu, že za posledních 30 dnů poklesl počet uživatelů sítí pro přímou výměnu souborů mezi uživateli o 3 procenta, přičemž FastTrack opustilo na 16 procent uživatelů, kteří ovšem většinou dali přednost jiným programům, zejména Overnetu a eDonkey.

Loni měl FastTrack běžně připojené současně 4 milióny účastníků, kteří si vyměnili na 800 miliónů souborů. Pokles souvisí ovšem také s tím, že RIAA hrozí, že by mohla postihovat přímo uživatele. Těm ovšem může pomoci nová technologie, která ztíží jejich identifikaci. Hudba přitom představuje jen čtvrtinu objem u stahovaných souborů, 54 % jich zaujímá video.

Reklama

Výběr článků

Načítám