Hlavní obsah

Žokej Váňa se zranil při pádu z koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při pádu z koně na Karlovarsku utrpěl ve čtvrtek zranění žokej Josef Váňa. Karlovarští záchranáři mu vyjížděli pomoci k vrchu Vladař.

Foto: Petr Horník, Právo

Žokej Josef Váňa

Článek

"Zraněného převážíme se zlomeninou stehenní kosti do fakultní nemocnice v Plzni," uvedla mluvčí krajské záchranné služby Barbora Silná a upřesnila, že zraněným je Josef Váňa starší.

"Spadl při tréninkové vyjížďce, kůň mu spadl na nohu," řekl serveru isport.cz žokej Josef Bartoš, který si nedávno obnovil zlomeninu dvou obratlů v krční páteři a minulý týden musel na operaci. Miroslav Dorňák, starosta obce Chýše, poblíž které má Váňa stáje, Právu řekl, že žokej má i pohmožděný hrudník. "Byl prý už těsně pod vrcholem, když z koně spadl. Bohužel kůň jej při pádu zalehl, takže má prý i pomačkaný hrudník," řekl starosta, který hovořil s Váňovou rodinou.

"Sanitku si zorganizoval sám. Všechno si odkoučoval a s paní Váňovou odjel v sanitce do nemocnice," dodal Bartoš. Kromě záchranné služby pomáhali žokejovi na místě i hasiči včetně lezecké skupiny, která přijela pro případ, že by bylo potřeba zraněného žokeje transportovat k sanitce v náročném terénu, uvedl mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Hasiči poté pátrali po koni, který na místě nehody nebyl.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Záchranáři s hasiči nakládají žokeje Josefa Váňu pod kopcem Vladař na Karlovarsku do sanitního vozidla.

"Zjistili jsme, že se kůň v pořádku sám vrátil do stáje, odkud s ním Váňa vyjel," dodal Kasal. "Klisna Dancing Babe patří ke složitějším koním na ježdění, proto si ji často pan Váňa jezdí v práci sám," řekl Bartoš webu paddock-revue.cz.

V těle nemá kost, která by už nebyla zlomená

Váňa je ve světě koňských dostihů legendou, pyšní se osmi vítězstvími ve Velké pardubické i mnoha dalšími jezdeckými a trenérskými úspěchy. V roce 2009 mu byla  udělena Medaile Za zásluhy.Váňa je podle profilové stránky ve Wikipedii pověstný svým nezdolným životním optimismem, se kterým čelí i mnohým zraněním, jimž se při svém povolání nemůže vyhnout. Jak sám říká, není snad v jeho těle jediná kost, kterou by neměl někdy zlomenou.

Nejvážnější zranění utrpěl na dostizích v německém Iffezhaimu u Baden-Badenu 5. června 1994. Při dostihu na jedné překážce spadl z Verona a kůň jednoho z dalších jezdců dopadl hřbetem na něj. Váňa utrpěl těžký otřes mozku, mnohačetné zlomeniny žeber a pánve, zhmožděniny hrudníku, levá plíce byla zčásti utržená.

Během převozu do nemocnice se mu několikrát zastavilo srdce a nastala klinická smrt. I přes prvotní skeptické stanovisko lékařů se uzdravil a druhý den po návratu z nemocnice seděl v sedle koně Matia Mou. Dva měsíce po úrazu se Váňa opět postavil na start dostihu a v říjnu startoval ve Velké pardubické.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám