Hlavní obsah

Zmocněnec vlády Jařab se stal obětí rasistického útoku

Novinky, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Za lhostejného přihlížení desítek lidí byl ve středu v podvečer v pražském metru napaden dvěma mladými rasisty zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab. Rány pěstí do hlavy si vysloužil za to, že se postavil na obranu muže černé pleti, na něhož jeden z mladíků před jeho očima zaútočil.

Foto: Alena Oudová

Všechny plzeňské kašny a fontány spustí Správa veřejného statku 1. května.

Článek

 "Bylo po osmnácté hodině večer a já jsem sjížděl po eskalátoru dolů do stanice Můstek. Přede mnou seděli na jezdících schodech dva mladíci a kouřili. Měli krátké vlasy i krátce zastřižené bradky a vypadali jako skinheads nebo fotbaloví hooligens. Minul mě asi čtyřicetiletý černoch, který je slušně požádal, aby se mu uhnuli. Když to neudělali, tak je překročil, a aniž se jich dotkl, šel dál," popsal ve čtvrtek Právu začátek celé události Jařab.

Rány vykryl aktovkou

Jak dále uvedl, v tu chvíli jeden z mladíků vyskočil a s výkřikem Viděls toho negra? To si nesmí dovolit! se po muži tygřím skokem vrhl a karatistickým kopem ho zezadu brutálně nakopl do zad. "Instinktivně jsem se útočníkovi postavil do cesty a křičel jsem, ať toho nechá. Dostal jsem ránu od obličeje. Ve chvíli, kdy nás eskalátor dovezl na nástupiště, se na mě vrhli oba. Naštěstí jsme měl s sebou aktovku, takže většinu ran jsme vykryl. Volal jsem o pomoc a aby je zadrželi, ale nikdo z těch desítek lidí tam nic neudělal," řekl Jařab.

Na jeho výkřiky prý reagoval pouze jeden z útočníků, a to slovy: Nás mají zadržet, ty hajzle? Ty nevíš proč jsi ji dostal? Protože se zastáváš negrů! Napadenému Afričanovi se mezitím podařilo zmizet z metra druhým východem. Oba mladíci pak podle Jařaba ještě asi minutu klidně čekali na vlak, poté nasedli do vagónu a aniž se je kdokoliv pokusil zadržet, odjeli ve směru stanice Dejvická. Otřesený Jařab se pak vrátil po jezdících schodech nahoru.

Strážník odmítl zavolat státní policii

Přítomný městský strážník odmítl jeho žádost, aby zavolal státní policii, a poslal ho na nedaleké místní policejní oddělení do Krakovské ulice. "Asi o třičtvrtěhodinovém čekání tam přijali moje trestní oznámení. Kvalifikace toho činu je samozřejmě záležitostí policie, ale podle mého názoru se jedná o trestný čin násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci," řekl Právu Jařab. Ten podle svých slov incident naštěstí odnesl pouze bolestí hlavy.

Naprosto šokován je ale tím, že se nikdo z mnoha přihlížejících útočníkům nepostavil a nijak se jej nezastal. Policie případ zatím kvalifikuje pouze jako přestupek. "Chybí nám svědectví jiných lidí, včetně napadeného Afričana. Je tam důkazní nouze, takže kvalifikace toho případu je ještě otevřená, ale zatím to šetříme jako přestupek," uvedl vedoucí místního oddělení policie v Krakovské ulici Richard Kopič.

Zachytily incident kamery?

Podle jeho slov se policisté hned po Jařabově oznámení pokoušeli útočníky nalézt, ale marně. Potvrdil zároveň, že police požádala o záznamy z kamer z metra, na nichž mohli být oba útočníci zachyceni. Jak Kopič dodal, protože ale jejich oddělení případ místně nepřísluší, předávají jej k dalšímu šetření kolegům v Hybernské ulici.

Reklama

Související témata:

Související články

Xenofobie, nebo obyčejný strach?

Ve středu k večeru sjížděl na nástupiště stanice metra Můstek po eskalátoru zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab. Před ním seděli dva mladíci a kouřili....

Výběr článků

Načítám