Hlavní obsah

Zlom: v jízdenkové kauze zazní odposlechy

Právo, Matěj Říha

Nečekaný zvrat nastal v minulých dnech před soudem, který řeší údajné tunelování pražského dopravního podniku. Městský soud totiž příští týden nechá přehrát odposlechy z hotelu Ventana, které byly pořízeny při prověřování kauzy korupce někdejšího státního zástupce Libora Grygárka. Dosud přitom soud tyto záznamy přehrát nechtěl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jeden z obžalovaných v kauze, lobbista a podnikatel Ivo Rittig

Článek

Soud názor změnil až poté, co Nejvyšší soud vydal v posledních týdnech minimálně dvě rozhodnutí, podle kterých soudy mohou použít pořízené odposlechy, přestože byly pořízeny při vyšetřování jiné kauzy. Přehrání záznamů dlouhodobě prosazuje státní zástupce Adam Borgula, který tak byl se čtvrtečním rozhodnutím soudu spokojen.

Policisté v hotelu v centru Prahy nahráli lobbistu Ivo Rittiga při rozhovoru s advokátem Davidem Michalem. Oba patří v kauze dopravního podniku mezi obžalované. Podle Borguly záznamy nejsou přímým důkazem, který by měl všechny obžalované usvědčit.

Haléře z jízdenek do Karibiku byl normální byznys, tvrdil soudu Kmeť

Krimi

„V souvislosti s ostatními důkazy se ale domnívám, že potenciál pro prokázání viny mají, a proto navrhuji jejich provedení,“ řekl Právu Borgula.

Pozice obžalovaných se nezhorší

Advokát Vlastimil Rampula Právu řekl, že se i přes změnu názoru soudu nedívá na přehrání záznamů negativně. „Pouze se potvrdí to, co říkáme celou dobu. Pokud tyto důkazy budou provedeny, tak žádným zásadním způsobem nezhorší postavení klientů v tomto trestním řízení,“ prohlásil Rampula.

Kauza pražského dopravního podniku měla původně tři části. Dvě ale byly pravomocně ukončeny zproštěním obžaloby. Šlo o tendry na prodej jízdenek ve vestibulech metra a elektronickou jízdenku.

Odsouzený podnikatel Kmeť je na svobodě, soud potvrdil dřívější propuštění

Krimi

Nyní se řeší nejznámější část případu, kterou odvolací vrchní soud letos v červnu vrátil k novému projednání. Jde o zakázku na tisk jízdenek, kdy z každého prodaného dokladu údajně putovalo 17 haléřů do skořápkové firmy Cokeville Assets v Karibiku. A odtud následně k Rittigovi.

Kromě Rittiga patří mezi obžalované exšéf dopravního podniku Martin Dvořák, jeho ekonomický náměstek Ivo Štika, spolumajitel papírny Neograph Jan Janků a Peter Kmeť, který figuroval ve společnosti Cokeville Assets. Mezi dalšími souzenými pak jsou právníci David Michal, Karolína Babáková, Marek Stubley, zaměstnanci účetní firmy Peskim Jana Šádková, Petr Michal a Jaroslav Kubiska nebo Rittigova údajná spojka v dopravní firmě Jan Valtr.

V Karibiku skončilo 40 milionů

Podle obžaloby bylo na základě jízdenkového kontraktu vyvedeno zhruba 100 milionů korun.

Ve čtvrtek ale před soudem zazněl posudek, který vyhodnotil, že v Karibiku z jízdenek skončilo zhruba 40 milionů. To byla pětina z celkového objemu zakázky na jízdenky. Posudek také konstatoval, že provize za údajné zprostředkování jízdenkového kontraktu putující do Karibiku byly „přiměřené“.

„Zatím bych nechtěl posudek hodnotit. V některých aspektech je překvapující a ne zcela srozumitelný,“ reagoval na posudek Borgula.

Průlomový verdikt: Odposlechy jsou důkaz, i když pocházejí z jiné kauzy

Domácí

Advokát Rampula byl pochopitelně spokojený. Podle něj znalci ukázali, že tiskárna Neograph dodávala dopravnímu podniku jízdenky, které byly kvalitně zabezpečené proti padělání, což u předchozího dodavatele nebylo. Proto byly nové jízdenky zhruba o 13 procent dražší než ty dřívější.

„Druhá věc je provize za zprostředkování obchodu. I na tuto otázku znalkyně odpověděla, že byla přiměřená, v limitech standardních obchodů, a proto v její výši nevidí žádný problém. Pro nás to znamená, že dopravnímu podniku ani společnosti Neograph nevznikla žádná škoda,“ řekl Právu Rampula.

Reklama

Výběr článků

Načítám