Hlavní obsah

Zloději čokolád Nohavicovi už výmluvy nepomohly, jde do vězení

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nepolepšitelný zloděj čokolád, 41letý Jaroslav Nohavica z Ostravy, stráví podle úterního verdiktu Okresního soudu v Ostravě 16 měsíců ve věznici s ostrahou. V minulosti byl více než dvacetkrát soudně trestán, většinou právě za drobné krádeže čokolád.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaroslav Nohavica (vlevo) se před soudním jednáním radil na obhajobě se svým advokátem.

Článek

Muž byl naposledy z výkonu trestu propuštěn na začátku letošního března. Trest si odpykával za to, že v Sokolově ukradl několik čokolád a přitom se ještě popral s ochrankou. Propuštěn byl o několik měsíců dříve díky novele trestního řádu, po které zanikla trestnost některých drobných trestných činů.

Chci nastoupit protialkoholní léčení. Když se nebudu léčit, příbuzní se mne zřeknou.
Jaroslav Nohavica

Dobrotu však po propuštění z věznice vydržel sekat pouhé tři dny. Nejdříve byl v ostravském obchodním domě Laso přistižen se čtyřiceti čokoládami, napěchovanými za bundou. O dva dny později ho ochranka zadržela v drogerii, kde sebral pro změnu čtyři tělová mléka, a další den ho pak přistihli v dalším nákupním centru, opět s více než deseti čokoládami. To už putoval rovnou do vazby, aby nemohl v krádežích pokračovat.

„Když vidím čokoládu, nemůžu si pomoct,“ řekl tehdy policistům, kteří ho vyslýchali. „Byl jsem opilý a navíc jsem měl epileptický záchvat,“ vysvětloval nyní u soudu Nohavica svoje opakované krádeže. Zároveň prosil soudkyni o shovívavost a o propuštění z vazby. „Chci nastoupit protialkoholní léčení. Když se nebudu léčit, příbuzní se mne zřeknou,“ řekl.

Navíc dodal, že vůbec netušil, že by mohl za takové drobné krádeže znovu skončit ve vězení. „Myslel jsem si, že po novele trestního řádu už to není trestný čin, ale jenom přestupek. Že za to můžu jít za mříže, jsem se dozvěděl až na policii,“ řekl.

Pokaždé používá úplně stejnou obhajobu. Krádeže vždy svádí na alkoholismus a epileptické záchvaty. Pokaždé sliboval, že už to nikdy neudělá a že půjde na léčení.
soudce

Soud ale jeho obhajobě neuvěřil. „Vzhledem k jeho bohaté trestní minulosti nepřicházel v úvahu jiný trest než nepodmíněný. Ten člověk je absolutně nenapravitelný,“ řekl mluvčí soudu Krajdl.

„Pokaždé používá úplně stejnou obhajobu. Kolegové, kteří ho dříve soudili, mohou potvrdit, že krádeže vždy svádí na alkoholismus a epileptické záchvaty. Pokaždé sliboval, že už to nikdy neudělá a že půjde na léčení, aby se ho příbuzní nezřekli. Bohužel to ale byly vždy jen sliby,“ dodal mluvčí.

Rozsudek zatím není pravomocný, protože obžalovaný i státní zástupce si nechali lhůtu pro případné odvolání. Pokud se tak stane, případem se bude muset zabývat krajský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám