Hlavní obsah

Zloděje už rádia v autech nezajímají, kradou airbagy

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Autorádia nebo navigační systémy patří k nejčastěji vykrádaným předmětům z aut. Zloději je snadno odmontují i zpeněží. Mezi tento tradiční lup se však nově zařadily také bezpečnostní airbagy. Platí o nich nejen výše řečené, ale také to, že se dají prodat často dráž než mnohé přehrávače. Zatímco autorádio prodá zloděj v zastavárně za pár stovek, u airbagů lze hovořit o tisících korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

 „Na autovrakovišti prodá airbag za dva i tři tisíce korun. Ten, kdo od něj zařízení koupí, ho obratem ruky zpeněží za dvojnásobek,“ řekl provozovatel pražského autoservisu, který si nepřál zveřejnit své jméno. Také do jeho firmy přijíždějí často okradení majitelé vozů, jimž zloději airbagy odmontovali.

„Já po šrotovištích součástky shánět nebudu. Zákazníkovi nabídnu nový. Jenže jde o poměrně drahou záležitost a zákazník většinou nebude chtít tolik peněz do zařízení investovat,“ vysvětlil automechanik, jak na druhou stranu vzniká také poptávka po „partiovém“ zboží.

Nový airbag přijde motoristu používajícího nejběžnější modely aut na deset nebo i dvacet tisíc korun. Právě škodovky a volkswageny přitom patří k nejvykrádanějším vozům. „Často jde o šňůry třeba šedesáti krádeží v jedné lokalitě, ale samozřejmě i o jednotlivé případy,“ potvrzuje informace z terénu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Policie podle ní sice tyto případy eviduje, ale nemá ucelený přehled, kolik jich v poslední době přibylo. „Přesné statistiky nemáme, záleží na tom, zda vyšetřovatel případ vykáže jako krádež součástky, nebo jako vloupání do vozidla,“ vysvětluje Kopecká.

Stačí vyšroubovat pár šroubků

Nejčastějšími pachateli vloupání do vozidel bývají závislí uživatelé drog, kteří potřebují rychle získat peníze na svou dávku, nebo zlodějíčci, kteří se drobnými krádežemi jednoduše živí. Airbagy jsou pro ně snadnou kořistí. „To zařízení je relativně malé, u starších volkswagenů je třeba umístěno jen pod krytem palubky. Ale u většiny typů v zásadě stačí vyšroubovat dva až čtyři šroubky,“ říká již citovaný provozovatel servisu.

S nějakou šetrností při odmontování součástky si však většina zlodějů hlavu neláme. „Ono je jim jedno, jak to vyndají. Zničí přitom kde co,“ dodává podnikatel.

S krádežemi airbagů jako lukrativního zboží se potýkají i samotné automobilky. V mladoboleslavské Škodě Auto zadrželi letos v únoru tři zahraniční pracovníky, kteří si přímo do pracovních skříněk ukryli devět modulů airbagů pro volant. Než stačili součástky odnést, zadržela je bezpečnostní služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám