Hlavní obsah

Zloděj očesal chráněnou barokní kapličku na Jičínsku, zmizely šišky za desítky tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyje

Památkově chráněná kaplička na Jičínsku se podle policie stala cílem zloděje, který z ní měl sebrat tři ozdobné pískovcové šišky. Škodu způsobenou na historicky a kulturně významném barokním objektu vyšetřovatelé vyčíslili na 75 tisíc korun a pátrají po pachateli.

Foto: Policie ČR

Kaplička se sousoším Piety na Jičínsku

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí policie Eliška Pospíšilová. Tři pískovcové piniové šišky s podstavou 20 × 20 cm zmizely z kapličky u obce Kyje někdy mezi 21. květnem a 10. červnem.

„Způsobená škoda byla předběžně odhadnuta na 75 000 korun. Jičínští policisté provedli ohledání místa činu, zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže a nyní po pachateli intenzivně pátrají,“ sdělila mluvčí s tím, že informace k případu lze policistům sdělit kromě linky 158 také na čísle 974 533 651 obvodního oddělení Jičín.

Foto: Policie ČR

Kaplička je chráněnou památkou.

Národní památkový ústav v katalogu uvádí, že zmíněná výklenková kaplička se sousoším Piety je z 1. poloviny 18. století a je ukázkou náboženské architektury vztahující se k poutnímu místu. Jakožto doklad tvorby regionálních kamenických dílen je od roku 2012 registrovaná jako kulturní památka.

Foto: Policie ČR

Prázdné místo, které zůstalo po krádeži jedné z piniových šišek.

Hořely okrasné stromy i chráněná památka, policie dopadla v Praze žháře

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám