Hlavní obsah

Zlínský advokát podle policie stopil peníze, které vysoudil klientovi jako odškodnění od státu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Vyhrané odškodnění od státu se svému klientovi rozhodl zatajit advokát ze Zlína. Kriminalisté jej nyní obvinili ze zpronevěry, hrozí mu až pět let vězení.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Neoprávněně si přisvojil finanční prostředky ve výši 178 tisíc korun, které patřily jeho klientovi jako odškodnění za nezákonné rozhodnutí nebo nesprávný úřední postup,“ informovala ve čtvrtek policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

„Advokát klienta o těchto penězích neinformoval a užil je pro vlastní potřebu,“ dodala.

Na svého advokáta se proto jednačtyřicetiletý muž rozhodl podat trestní oznámení. Už v roce 2021 přes něj uplatnil nárok na náhradu škody při výkonu veřejné moci, protože byl nezákonně trestně stíhán a následně zproštěn viny ve všech bodech obžaloby.

Za zpronevěru 65 miliónů si bývalý advokát odpyká osm let

Krimi

„Za veškeré výdaje související s trestním stíháním požádal stát o vyplacení 282 tisíc korun,“ podotkla mluvčí.

„Pracovníci příslušného ministerstva jeho žádost posoudili a na účet jeho advokáta zaslali odškodnění ve výši 178 tisíc korun. Advokát ale muže o kladném vyřízení jeho nároku neinformoval a peníze si ponechal,“ dodala.

Po pár měsících v následujícím roce bylo podle policistů muži divné, že se nic neděje, proto se obrátil na jiného advokáta, který požádal ministerstvo o výsledek žádosti o uplatnění náhrady škody jeho klienta.

Dozvěděl se, že peníze již byly před více než půl rokem vyplaceny na účet jeho prvního advokáta.

Na dotaz mu tento právní zástupce odpověděl, že jeho žádost dosud nebyla vyřízena. Muž s ním proto ukončil spolupráci a podal na něj koncem loňského roku trestní oznámení.

„Advokát se všemi možnými způsoby hájil zejména tím, že mu muž dlužil peníze za právnické služby, proto si odškodnění po jejich vzájemné dohodě ponechal. Provedené prověřování ale ukázalo opak a komisař zahájil proti obviněnému advokátovi trestní stíhání,“ dodala Kozumplíková.

Zlínský advokát si proti zahájení trestního stíhání podal stížnost, kterou státní zástupce v uplynulých dnech zamítl.

Zpronevěra pražské advokátky je podle policie nakonec mnohem vyšší. Přesáhla 120 milionů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám