Hlavní obsah

Zhrzený milenec, který vypálil celý panelák, dostal osm a půl roku

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na osm a půl roku poslal soud do vězení 32letého Romana Polu, který loni v únoru zřejmě ze zhrzené lásky zapálil byt své přítelkyně. Kromě bytu poničil i celý panelový dům v Praze 9 a ohrozil životy desítek lidí. Polovinu obyvatel paneláku museli evakuovat hasiči. Polovi hrozilo až 20 let, soud mu ale uvěřil, že dům zapálit nechtěl.

Ze msty vypálil panelák, dostal trest osm a půl rokuVideo: Novinky

 
Článek

„Hluboce lituji svého unáhleného a těžko pochopitelného činu,“ uvedl ve své závěrečné řeči obžalovaný Pola. Soudu se sice přiznal, že bývalé partnerce skutečně benzín pod dveře bytu nalil, zapálil ho však údajně nedopatřením, když zavadil cigaretou o dveře.

Chtěl ji údajně jen vystrašit, aby mu vydala věci, které po dobu dvouletého vztahu nakoupil do její domácnosti a o něž se po rozchodu hádali.

Soud tuto verzi přijal a rozhodl se pro mírnější trest. Kromě odnětí svobody ale musí Pola také zaplatit přes šest miliónů korun pojišťovnám.

Nijak se nesnažil požár uhasit, ani nepřivolal hasiče. Prostě se sebral a odjel.
Žalobce

„Nechtěl jsem ohrozit její život, ani životy dětí, které mám rád,“ prohlásil Pola. Jeho obhájce Beno Jeřábek žádal pro klienta mírnější, čtyř až pětiletý trest za obecné ohrožení z nedbalosti.

Naopak státní zástupce Tomáš Saňa verzi o nešťastné náhodě nevěří. „Nijak se nesnažil požár uhasit, ani nepřivolal hasiče. Prostě se sebral a odjel,“ uvedl žalobce, který navrhl Polovi trest při dolní hranici sazby, která činí dvanáct let nepodmíněně.

Rozsudek není pravomocný

Ačkoli soud uznal, že Pola nemusel ve skutečnosti chtít dům zapálit, přesto ho odsoudil za úmyslné obecné ohrožení. Úmysl nalezl nikoli ve způsobu založení ohně, ale v tom, jak se Pola zachoval, když už dům hořel. „Nebylo prokázáno, že požár založil úmyslně, měl ale povinnost minimálně varovat ostatní obyvatele domu, kteří spali. Oběhnout dům, bouchat na dveře, volat hasiče,“ vysvětlila soudkyně Dana Pacholíková.

Nedala tak za pravdu státnímu zástupci, ani obhájci. Ti si oba ponechali zákonnou lhůtu na případné odvolání a rozsudek tak zatím není pravomocný.

Pola byl v minulosti dvakrát trestán za majetkové delikty, oba tresty mu však prominul prezident Václav Klaus svou lednovou amnestií. Po rozchodu s bývalou přítelkyní byl prý zcela bez majetku, přespávat musel v autě.

Evakuováno bylo 25 lidí

Pola se k činu rozhodl loni 22. února. Své o deset let starší přítelkyni zhruba dvě hodiny po půlnoci vylil pod dveře tři litry benzínu a hořlavinu podpálil cigaretou. Kromě bytu, v němž spali i tři synové poškozené ženy a který kompletně vyhořel, byl částečně poškozen celý pětipatrový dům.

Všech 17 bytů bylo zamořeno zplodinami, pětadvacet z celkem 41 přítomných obyvatel bytu muselo být evakuováno hasiči a záchranka musela tři zraněné ošetřit.

Bývalá přítelkyně utrpěla trauma, s nímž se dodnes léčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám