Hlavní obsah

Žháři z Vítkova možná útočili ohněm už dříve

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Někteří ze čtyř obviněných v kauze žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově se mohli v minulosti podílet i na jiných podobných žhářských útocích proti Romům na Bruntálsku. Ve středu to potvrdila státní zástupkyně Brigita Bilíková, která dozoruje vyšetřování vítkovského útoku.

Foto: Repro ČT, Novinky

Dům byl po požáru zbořen

Článek

„V rámci naší kauzy jsme získali poznatky, které se vztahují k předchozím útokům. Jsme ale na úplném začátku," řekla žalobkyně. Pokud se podle ní podezření potvrdí, vyšetřovatelé informace předají policistům, kteří zatím neúspěšně prověřovali a poté odložili tyto starší případy. “Rozhodně v těchto případech ale nepůjde o obvinění z pokusu o vraždu. Vyšetřování by zůstalo na okresní úrovni,” řekla Bilíková Právu.

Za žhářský útok ve Vítkově policie v létě obvinila čtyři muže z Opavy a Horního Benešova na Bruntálsku. Za pokus o rasově motivovanou vraždu jim hrozí jim 12 až 15 let vězení, případně i výjimečný trest. Na domek romské rodiny z Vítkova žháři zaútočili 19. dubna, když dovnitř vhodili tři zápalné láhve s benzínem. Při požáru byla těžce popálena dvouletá Natálka a její rodiče. Dívka je dosud v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice.

Nedávno vyšlo najevo, že jeden z obviněných v kauze Vítkov má stanout před soudem kvůli obvinění z loňského incidentu v rýmařovskénm klubu Erna, kdy měl spolu s dalším několikrát trestaným neonacistou vhodit dýmovnici mezi účastníky rockového koncertu a pak napadnout ty, kteří prchali před kouřem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám