Hlavní obsah

Zfalšoval doklady a legalizoval pobyt cizincům

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než ročním vyšetřování ukončili policisté trestnou činnost 21letého muže z Asie. Je podezřelý, že napomáhal neoprávněně legalizovat pobyt cizinců na území České republiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Cizinec se na základě padělku Zplnomocnění Centra pracovních příležitostí pro Jihovýchodní Asii v téměř padesáti prokázaných případech pokusil legalizovat pobyt svým krajanům,“ uvedla Ivana Ježková, tisková mluvčí cizinecké policie. Dodala, že dokument byl nejen padělaný, ale ministerstvo práce a sociálních věcí dosud této společnosti neudělilo povolení ke zprostředkování zaměstnání pro zahraniční pracovníky na našem území.

Podle zjištění policie předkládal muž při jednání na úřadech po celé České republice za své krajany, například při podávání žádostí povolení pobytu, celkový falzifikát plné moci pro jednání před orgány České republiky.

„Jako padělané se ukázaly i podpisy na formulářích živnostenského úřadu o udělení živnostenského oprávnění. Dále policisté zjistili, že cizinec v minulosti zajistil pro severočeskou textilní společnost deset asijských pracovnic. Za to získal na základě uzavřené smlouvy finanční odměnu ve výši 150 tisíc korun,“ pokračovala mluvčí.

Cizinky zřejmě zmizely někde v schengenském prostoru

Ve smlouvě měla firma uvedenou i podmínku roční lhůty, po kterou zde budou ženy pracovat. Do dvou měsíců však ve firmě nepracovala ani jedna z přijatých cizinek. Po nich se slehla zem a existuje důvodné podezření, že mohou být v kterémkoli státě schengenského prostoru.

V podobných případech dochází podle policie ke zneužití českých firem, které zaplatí zprostředkovateli finanční obnos a ještě nevědomky spolupracují na nelegálním dovozu pracovní síly ze zahraničí.

„V těchto dnech policisté dále prověřují a dokumentují čtyřletou praxi tohoto dohazovače zahraničních pracovníků, protože je důvodné podezření, že stejným způsobem a se stejným výsledkem zprostředkoval práci v českých firmách pro více než jedno sto zahraničních pracovníků,“ uzavřela Ježková.

Již dnes je zřejmé, že svým jednáním cizinec naplnil skutkovou podstatu trestného činu napomáhání neoprávněného pobytu cizinců na území České republiky, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce trvání jednoho roku nebo peněžitý trest až do výše pět miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám