Hlavní obsah

Ženu, která spálila dítě v krbu, poslal soud napočtvrté na osm let za mříže

Novinky, bad
Praha

Devětatřicetiletá žena, která porodila své dítě na záchodě a následně ho spálila v krbu, si odsedí osm let ve vězení. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze. Jednalo se již o čtvrté zasedání Vrchního soudu k tomuto případu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud překvalifikoval trestný čin vraždy na pokus o vraždu. Žena si podle soudu nebyla vědoma, zda je dítě živé, nebo ne. „Jednala však v pohnutce, že se nikdo nesmí dozvědět o tom, že porodila a jak. Těhotenství tajila, na porod se nijak nepřipravovala a i po porodu odmítla jakoukoliv pomoc, což dokumentuje snahu se dítěte po porodu zbavit,” zdůvodnil rozsudek předsedající soudce Michal Hodoušek.

Stav torza těla nám bránil zjištění, zda se dítě narodilo živé, či mrtvé.
soudní znalec

Žena totiž novorozence nechala nějakou chvíli v záchodové míse hlavou dolů, aby se natáhla na poličku pro nůžky a přestřihla pupeční šňůru. Tělíčko vyndala až potom.

Přivolaný soudní znalec Miroslav Šafr v podstatě zopakoval soudu, co zaznělo již na předchozích zasedáních: „Stav torza těla nám bránil zjištění, zda se dítě narodilo živé, či mrtvé.” Nejvyšší soud totiž nařídil Vrchnímu soudu znovu vyslechnout soudní znalce z oboru lékařství, kvůli pečlivějšímu posouzení celého případu.

„Byla to velmi složitá kauza, to bylo vidět, proč jsme se dvakrát dovolávali. Hlavní roli zde hrála odborná vyjádření znalců,” uvedla po rozsudku státní zástupkyně Kamila Brabencová.

Žena porodila po utajovaném těhotenství syna do záchodové mísy v červnu 2010. Podle obžaloby si byla vědoma toho, že ve výpusti je voda a úmyslně nechala tělíčko v míse dalších deset minut.

Hájila se tím, že se dítě narodilo mrtvé. Pak bezvládné novorozeně bez známek života vytáhla, zabalila do ručníku a ukryla do úložného prostoru postele. Dva dny poté tělo spálila v krbu na chalupě a ostatky zahrabala do kompostu na zahradě.

Trpí schizofrenií

Na odhalení činu se přišlo náhodou. Krátce před porodem byla žena vyslýchána policií kvůli drobným krádežím. Když přišla na výslech po porodu, policisté se na dítě ptali.

“Jelikož mám za sebou dva porody, které byly strašně dlouhé, tak tohle trvalo pět minut, ani mi to jako porod nepřišlo, proto jsem zpanikařila a ani nevěděla, co mám dělat,“ vysvětlila.

Podle lékařů trpí žena schizofrenií. Navíc si stojí za tím, že miminko se narodilo mrtvé. “Miminko bylo šedé, modré, zkoušela jsem tep, ruku před pusinku, ale nic,“ kála se žena.

“Koupila jsem panenku, za přítomnosti bezpečnostní agentury provedla pokus a zjistili jsme, že dítě se v záchodové míse utopit nemohlo,“ řekla její obhájkyně Tereza Jelínková.

Jedná se již o čtvrté zasedání Vrchního soudu v případu. Poprvé zrušil rozsudek Krajského soudu v Hradci Králové a ženě snížil trest ze čtrnácti let na jedenáct. Poté obžalovaná podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který případ vrátil zpět do Prahy a Vrchní soud ji kompletně zprostil obžaloby. Následovaly další dvě dovolání, tentokrát nejvyššího státního zástupce, a případ opět putoval před Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám