Hlavní obsah

Žena se těžce zranila v Karlových Varech. Vystupovala z letadla, ale schody odjely

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

Těžká zranění si přivodila česká zaměstnankyně ruské letecké společnosti, když si v úterý ráno na karlovarském mezinárodním letišti v Olšových Vratech nevšimla při vystupování z cestovního letadla Airbus A320, že pod dveřmi chybí pohyblivé schodiště. Spadla ze čtyř a půl metru na asfaltový povrch letiště a kvůli podezření na poranění páteře pro ni musel přiletět vrtulník záchranářů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Transportovali jsme letecky 61letou pacientku s podezřením na zlomeninu páteře a dalšími poraněními do Fakultní nemocnice v Plzni-Lochotíně,“ uvedla mluvčí plzeňské záchranky Lenka Ptáčková.

„Žena si přivodila zranění poté, co chtěla vystoupit z letadla, kde nebyly přistaveny schůdky, takže spadla ze zhruba čtyřmetrové výšky,“ konstatovala Ptáčková.

”Stav pacientky je stabilizovaný,“ uvedla mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Gabriela Levorová. „Je u nás hospitalizovaná s poraněním pánve. O poranění páteře informace nemám,“ dodala s tím, že více se ke stavu pacientky vyjadřovat nemůže.

Pracovníci letiště nechtějí mluvit

Na karlovarském letišti nebyli ve středu k případu příliš sdílní. „Jednalo se o zaměstnankyni ruské letecké společnosti Ural Airlines, která provozuje pravidelnou linku mezi Karlovými Vary a Jekatěrinburgem,“ uvedl Aleš Kovář, který zastupuje v době dovolené ředitele letiště.

„My se nebudeme k té záležitosti víc vyjadřovat,“ dodal k otázce, proč chybělo u dveří letadla schodiště, a odkázal Právo na leteckou společnost. „Věc je ve vyšetřování, takže nemohu nic bližšího k té nehodě říci. Předmětem vyšetřování je právě to, proč pod letadlem nebyly schody,“ uvedl Josef Machek ze společnosti, která ruskou společnost Ural Airlines v Česku zastupuje.

Podle informací Práva došlo k nehodě po deváté hodině ráno, tedy jen krátce předtím, než mělo letadlo vzlétnout zpět směrem do Jekatěrinburgu. „Ta zaměstnankyně letecké společnosti má na karlovarském letišti za úkol předávat posádce letadla písemné podklady s informacemi o počtu cestujících a množství nákladu. Když to provedla, chtěla zpět z letadla vystoupit, ale už tam nebyly schody. Nepodívala se zřejmě pod nohy, protože nečekala, že by se schody mohl někdo mezitím odjet,“ uvedla pro Právo žena, která je s případem seznámena.

Někdo pochybil 

Chybu podle ní udělala nejenom zaměstnankyně letecké společnosti, která se nepodívala, kam našlapuje, ale i někdo jiný. „Buď posádka, která dala pokyn, aby byly schody odstraněny, nebo někdo z letiště, kdo je nechal předčasně odvézt,“ uvedl dobře informovaný zdroj.

Na letišti mezitím mají spolupracovnice těžce zraněné ženy starost o její zdraví. „Prý utrpěla tříštivou zlomeninu pravé kyčle, která se jí zarazila do pánve. Druhou kyčel má prý vykloubenou,“ popisovala Právu žena z prostředí karlovarského letiště.

„Navíc má prý zlomená čtyři žebra a proraženou plíci, kvůli čemuž nebude moci v nejbližší době na operaci s tou kyčlí. Šrámy má i na hlavě,“ uzavřela informátorka Práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám