Hlavní obsah

Žena naletěla podvodníkům z Ghany, teď po ní banka vymáhá 100 tisíc

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek

Velmi smutné Vánoce bude prožívat 45letá žena z Frýdku-Místku, která na internetu naletěla podvodníkům slibujícím výdělek. Když na nabídku téměř bezpracného výdělku reagovala, obdržela cestovní šeky společnosti American Express.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V bance je vyměnila za peníze, nechala si slíbenou desetiprocentní provizi a zbývající peníze odeslala do Ghany v Africe. Banka ale následně zjistila, že šeky jsou falešné a škodu po ženě vymáhá.

Nabídku na přivýdělek obdržela žena letos v srpnu prostřednictvím internetové sociálně sítě.

„Na nabídku zareagovala. Následně jí byl doručen svazek 14 cestovních šeků společnosti American Express. Poškozená žena e-mailem obdržela instrukce, aby zašla šeky proměnit. Po odečtení desetiprocentní provize měla zbylé finance odeslat do zahraničí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o cestovní šeky, žena docílila toho, že jí šeky skutečně byly proměněny na peníze. Obnos dle instrukcí odeslala zpět do zahraničí,“ uvedl šéf krajské hospodářské kriminálky Jiří Jícha.

Neměla žádné podezření

Žena podle něj nepojala žádné podezření ani přesto, že zásilka ze zahraničí byla označena zpáteční adresou z Číny a peníze měla odeslat do Ghany. „Ženě, která už tak byla v tíživé sociální situaci, vznikla škoda přes sto tisíc korun. Tato suma je na ní jakožto na předložitelce padělaných šeků nyní vymáhána,“ potvrdil kriminalista.

Případ přitom není zcela ojedinělý. Do podobných problémů se dostal v minulých týdnech prodejce mobilních telefonů, který na základě podobně zaslaného šeku odeslal do ciziny zásilku mobilních telefonů v hodnotě přes 150 tisíc korun.

„Šek, který přijal poštou jako platbu za zboží, byl však v bance shledán padělaným. Zásilku, jak bylo následně zjištěno, vyzvedla v jisté africké zemi osoba s padělanými doklady,“ doplnil Jícha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám