Hlavní obsah

Žena legalizovala pobyt cizinců, označila je za otce svých dětí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Případ Češky, která byla jako první v novodobé historii v ČR odsouzena za fiktivní sňatek, má nečekané pokračování. Plzeňská cizinecká policie, která věc šetřila, totiž zjistila, že pětadvacetiletá žena byla mnohem podnikavější.

Článek

Kromě toho, že se zhruba za 35 000 korun provdala za Pákistánce, aby získal trvalý pobyt v ČR, Češka za peníze pomohla velmi jednoduše k zákonnému pobytu v zemi i dalším dvěma cizincům, občanům Vietnamu. Tentokrát totiž fingovala otcovství svých dvou malých dětí.

Právo o dalších podivných aktivitách ženy z Plzně informovala mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková.

Za jedno dítě 10 000

"Ta paní má dvě děti ve věku šesti a tří let a každému z nich našla jiného otce. Šlo o občany Vietnamu, jednoho z Opavy a druhého ze severu Čech, které jako otce svého dítěte následně uvedla na matrice. Za jedno dítě dostala 10 000 korun. Prostě to rozjela ve velkém na všechny strany,“ popsal situaci Pavel Pospíšil z oblastního ředitelství cizinecké policie v Plzni.

Díky tomu, že se oba Vietnamci stali rodiči českých dětí, automaticky získali podle Pospíšila trvalý pobyt na území ČR.

Žena trestu ujde, zákon začal platit pozdě

Jak Právo jako první informovalo, kvůli falešné svatbě byla podnikavá žena a matka již loni v listopadu pravomocně odsouzena za trestný čin „napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky“ k tříměsíční podmínce. Za fiktivní otcovství, které pod tento nový delikt rovněž spadá, ale nezaměstnaná Češka trestně stíhána nebude.

Zahraniční tatínky svým dětem totiž pořídila už na přelomu let 2006 a 2007, kdežto zmíněný nový trestný čin začal platit až od loňského července.

Češka se ještě před rozhodnutím soudu o jejím potrestání za fiktivní sňatek vrátila zpět do Anglie, kde již v minulosti žila jako žadatelka o azyl.

Zrušení falešného otcovství potrvá

S fiktivními otci jejích dvou dětí to ale mají české úřady složitější. "Cizinecká policie s nimi zahájí správní řízení a prostřednictvím Nejvyššího státního zastupitelství dá návrh soudu, aby zrušil otcovství obou cizinců. Podle našich zkušeností je to ale velmi zdlouhavá procedura,“ naznačil problémy Pospíšil.

Zatím tedy podle něj jsou oba Vietnamci zapsáni v matrice jako otcové českých dětí a jejich trvalý pobyt v ČR tak dosud nadále platí. Dokud nebudou jejich jména vymazána na matrice, což prý bude trvat možná i několik měsíců, zrušení pobytu a následné vyhoštění jim nehrozí.

Reklama

Výběr článků

Načítám