Hlavní obsah

Žena, která měla utopit svého syna, byla prý při tragédii neobvykle klidná

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Mám dítě ve vaně, pozvracelo se a nedýchá, nevím, co mám dělat!” volala žena na tísňovou linku, poté co se vrátila z balkonu, kde kouřila. Následovalo deset minut čekání na záchranku, během kterých se sama pokoušela čtyřletého syna oživit, podle instrukcí operátorky. Žena je obžalovaná z vraždy svého syna, za kterou jí hrozí výjimečný trest.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaná žena u soudu

Článek

Pražský městský soud pokračoval v hlavním líčení s osmadvacetiletou matkou tří dětí, kterou státní zástupkyně viní z toho, že utopila svého syna, protože prý moc zlobil. V úterý byli vyslechnuti soudní znalci a zasahující lékaři a policisté.

Znalci z oboru psychiatrie a psychologie u soudu uvedli, že žena netrpí žádnou psychickou chorobou. Je však emočně nestabilní a v zátěžových situacích má tendenci reagovat impulsivně. Kvůli její osamocené péči o děti byla fyzicky i psychicky vypjatá.

„Nedá se vyloučit, že si agresi vůči partnerovi promítala do syna, který se jmenoval stejně jako její přítel a zdědil po něm i vzhled. Primární faktor to však není,“ sdělil soudu znalec.

Panovalo tam zvláštní ticho

Soud vyslechl i zasahující lékaře. Doktorka Pokorná po příjezdu zjistila, že chlapec se nacházel asi patnáct minut v kritickém stavu klinické smrti a jeho šance na přežití byla asi jedno procento. „Při náhlém úmrtí nezletilého dítěte z neznámé příčiny voláme policii vždycky,“ odpověděla Pokorná na dotaz soudu, jestli jí přišlo něco neobvyklého na situaci, když zavolala 158.

Lékaři se shodli, že její reakce byla neobvyklá. Byla prý v klidu, nekřičela ani nebrečela, panovalo tam prý zvláštní ticho. „Ale je to různé. Viděl jsem lidi v úplném klidu, jakoby v šoku, stejně jako lidi, kteří dostali hysterický záchvat a rvali si vlasy nebo obličej,“ řekl druhý z doktorů.

Obávala se reakce okolí

Dalším vyslechnutým byl Kristián Bílek z Útvaru zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování. Bílek je členem týmu psychologické pomoci obětem trestných činů a na místo tragédie přijel jako psychická podpora pro ženu, jejíž dítě bojovalo o život v nemocnici. Soud zajímala její bezprostřední reakce po události.

„Věděl jsem pouze, že mělo dojít k tonutí dítěte,“ řekl Bílek. Myšlenky obžalované ženy prý z části směřovaly k obavám z toho, co na to řekne její bratr a okolí. „Vzhledem k okolnostem jsem si sám pro sebe říkal, že u ní mohlo dojít ke zkratu. Ale to byly jen moje osobní myšlenky,“ dodal Bílek.

Podle spisu začala žena na konci října loňského roku v pražském bytě svého syna rdousit, protože prý nepřestával zlobit. Potom ho v bezvědomí vzala do koupelny a pustila na něj proud vody, což mělo za následek, že se chlapeček pozvracel. Měla ho nechat ve vodě mezi zvratky a odejít kouřit na balkon. Po návratu do koupelny našla syna ležet ve vodě, zavolala záchranku a začala syna oživovat. Přesto chlapeček o šest hodin později v nemocnici zemřel.

Policii žena sdělila, že se syn utopil sám ve vaně, když byla kouřit. [celá zpráva]

V úterý se očekával  rozsudek, obhájce ženy Jiří Blažek však navrhl další důkazy k doplnění. Soud bude pokračovat na konci května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám